Αεροπειρατεία: Απελευθερώθηκαν οι επιβάτες και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος στη Μάλτα

Απελευθερώθηκαν οι επιβάτες και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος από το αεροπλάνο της Afriqiyah Airways στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία την Παρασκευή. Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και άγνωστοι άνδρες, νοσταλγοί του Καντάφι, απειλούσαν να το ανατινάξουν με χειροβομβίδα. Ο πιλότος αναγκάστηκε να προσγειώσει το αεροσκάφος στην Μάλτα. Επέβαιναν 111 άτομα και οκταμελές πλήρωμα.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, στο αεροσκάφος φαίνεται ότι παραμένουν δύο αεροπειρατές και κάποια μέλη του πληρώματος.

Αίτημα των δραστών είναι η δημιουργία κανταφικού κόμματος στη Λιβύη, ανέφερε μαλτέζος βουλευτής που μίλησε τηλεφωνικά με επιβάτη.

Δύο από τους αεροπειρατές κρατούν χειροβομβίδες.

Το αεροσκάφος τύπου Α320 εκτελούσε πτήση στο εσωτερικό της Λιβύης για την κρατική εταιρία Afriqiyah Airways. Από τους 111 επιβάτες οι 82 είναι άνδρες, οι 28 γυναίκες, ενώ υπάρχει και ένα μωρό.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αεροπειρατής είπε στους επιβαίνοντες ότι είναι φιλο-Κανταφικός και ότι προτίθεται να απελευθερώσει τους 111 επιβάτες, όχι όμως το πλήρωμα, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά του, τα οποία όμως παραμένουν άγνωστα.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ» .

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο, καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here