Αγωνία στις ΗΠΑ και τον κόσμο για την κρίσιμη εκλογική μάχη δύο αντιπαθητικών υποψηφίων

Δυσαρέσκεια από το σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους και ισχυρούς, αποτυπώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των πρώτων exit polls στις αμερικανικές εκλογές. Χωρίς να καταγράφουν ακόμη ποσοστά, δείχνουν πάντως ότι η πλειοψηφία θεωρεί καταλληλότερη την Χίλαρι αν και οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές γνώμες παρά θετικές.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι είναι πιό αντιπαθής από την Χίλαρι με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσίευση των στοιχείων Reuters/Ipsos, το 75% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι «η Αμερική χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη που θα πάρει πίσω την χώρα από τους πλούσιους και ισχυρούς», και το 68% ότι «τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για απλούς πολίτες».

Το 72% απαντά πως η «αμερικανική οικονομία είναι στρεβλωμένη ώστε να ευνοεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς». Το 76% απαντά πως τα «ΜΜΕ ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος παρά για την αλήθεια» και το 57% θεωρεί πως «όλο και περισσότερο, δεν ταυτίζεται με αυτό που έχει γίνει η Αμερική».

Στα πρώτα στοιχεία του Fox, το οποίο κλίνει προς του Ρεπουμπλικανούς, το 49% θεωρεί πως η Κλίντον είναι καταλληλότερη για τη θέση της αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων (commander in chief, όρος που πρακτικά για τους Αμερικανούς ισοδυναμεί με την ηγεσία του Λευκού Οίκου) έναντι 46% που κρίνει τέτοιον τον Τραμπ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here