Αγάπα το ή παράτα το. Εφηβικό μυθιστόρημα

 

Ένα από τα βιβλία για εφήβους που ξεχώρισα στις πρόσφατες αναγνώσεις μου είναι και το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας  Τέκου, «Αγάπα το ή παράτα το».

Νεαρή ή ίδια η συγγραφέας  διεισδύει με άνεση στις ψυχές των δεκαπεντάχρονων ηρώων της, γνωρίζει τις συνήθειές τους και τις προτιμήσεις τους.

Με αυτό το υλικό συντάσσει μια μυθιστορία αρκούντως δελεαστική για το δύσκολο εφηβικό κοινό, αλλά και για τους γονείς, αφού το βιβλίο έχει τη δυνατότητα να τους θέσει έμπροσθεν των ευθυνών τους μέσα από την κριτική των ίδιων των πρωταγωνιστών.

Κάθε νεαρός και νεαρά του βιβλίου αυτοσυστήνεται με ειλικρίνεια. Μιλάει για τα όνειρά και τους φόβους του μέσα σε μια κοινωνία έρμαιο των κανόνων προσφοράς και ζήτησης. Μια κοινωνία που καταρρέει σαν κάστρο από άμμο, με τον ερχομό της αιφνίδιας παλίρροιας της οικονομικής κρίσης.  Μια εποχή δεσμευμένη στην νέα τάξη πραγμάτων αυτήν της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που όμως δεν απενεργοποιεί και από την πραγματική ζωή.

Οι ήρωες μέσα στην περιρρέουσα ανασφάλεια και την ανατροπή των ζωών τους και το ανθρωποσκόρπισμα στα χρόνια της κρίσης,  αμφιβάλουν, ερωτεύονται, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Κυρίως αμφισβητούν τους παγιωμένους ρόλους, τόσο κοινωνικούς όσο και  γονικούς.

Καθώς το διάβαζα, η ροή του λόγου κυλούσε σε Χιπ Χοπ ρυθμούς και ένα ταλαντούχο χέρι ζωγράφιζε μπροστά μου ένα τεράστιο γκράφιτι, μαύρο, με νύξεις αισιοδοξίας.  Ένα γκράφιτι στο οποίο κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή!Το βιβλίο με γέμισε εικόνες και συναισθήματα. Ενώ με αφόπλισε με την ανεπιτήδευτη γλώσσα, την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του!

 

Ελένη Πριοβόλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here