Αβραμόπουλος στην Ειδομένη: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση των προσφύγων

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

«Προτεραιότητα μας είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη-μέλη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος που βρέθηκε στη Ειδομένη.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζουν επιτόπου τις ελληνικές Αρχές, επισκέφθηκε τον καταυλισμό, ενημερώθηκε για την κατάσταση και συναντήθηκε με πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, καθώς και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΟΜ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και της Frontex.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα. Κυρίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω από όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, που ζήτησε «να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής.

«Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κατάστασης. Για να παράσχει, δηλαδή, υποστήριξη επιτόπου, αφενός στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), αφετέρου με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου.

Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here