Αβραμόπουλος για Σένγκεν: Η προσπάθεια αμφισβήτησης της δεν προσφέρει λύσεις

ΦΩΤΟ: INTIME ( K. MΠΑΛΤΑΣ)

Tην ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στα σύνορα της Ελλάδας, εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, υπογραμμίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος και σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε  προσπάθεια αμφισβήτησής της, προσθέτει, θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».
Όπως αναφέρει, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων». Προσθέτει ακόμη πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα της χώρας.
«Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή», συμπληρώνει.
Τέλος, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη και καταλήγει «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν», στην οποία αναφέρθηκε προ ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here