Αίγυπτος: Έφεση κατά της θανατικής ποινής από τον πρώην πρόεδρο Μ. Μόρσι

Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της καταδίκης του ισλαμιστή πρώην πρόεδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε ισόβια κάθειρξη και σε θάνατο τον περασμένο Ιούνιο, κατέθεσε η ομάδα των δικηγόρων που έχει διοριστεί από δικαστήριο να τον εκπροσωπεί.

Ποινικό δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε τον Μόρσι σε θάνατο για μια μαζική απόδραση από φυλακή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και σε ισόβια κάθειρξη διότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά στο Κατάρ. Επίσης επέβαλε βαριές ποινές σε πολλά ακόμη μέλη της ηγεσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και τέσσερα ακόμη στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης καταδικάστηκαν σε θάνατο. Πάνω από 90 άλλοι, ανάμεσά τους ο πνευματικός Γιούσεφ αλ Καραντάουι, καταδικάστηκαν σε θάνατο ερήμην.

Οι καταδίκες αυτές αποτέλεσαν μέρος της εκστρατείας πάταξης της μουσουλμανικής αδελφότητας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013. Τουλάχιστον 1.400 υποστηρικτές του Μόρσι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν οδηγηθεί στις φυλακές από τότε. Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έχει εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση και κατηγορούν την οργάνωση ότι υποθάλπει τις αιματηρές επιθέσεις ενόπλων τζιχαντιστών μετά την ανατροπή του Μόρσι. Η οργάνωση λέει ότι επιδιώκει πολιτική αλλαγή μέσω ειρηνικών μέσων και μόνο.

Ο Μόρσι δεν έχει προσλάβει συνήγορο και αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των δικαστικών διαδικασιών σε βάρος του, τονίζοντας ότι θεωρεί ακόμη τον εαυτό του τον νόμιμο πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο και δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι στις φυλακές της Αιγύπτου βρίσκονται 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι και κατηγορούν τις αιγυπτιακές αρχές για εκτεταμένες, κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι με το πραξικόπημα του 2013. Οι ομαδικές δίκες και καταδίκες σε διαδικασίες που διήρκεσαν μερικά λεπτά η καθεμιά προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, με τον ΟΗΕ μεταξύ άλλων να τονίζει πως δεν έχουν προηγούμενο «στην πρόσφατη ιστορία».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here