Ίχνη ζωής (οργανικές ουσίες) σε κομήτη

Το διαστημικό (μη επανδρωμένο) σκάφος Ροζέττα που παρακολουθεί από χρόνια έναν ενδιαφέροντα κομήτη, τον 67/Ρ (στην φωτογραφία),  περισυνέλεξε από αυτόν δείγματα με παρουσία οργανικών ενώσεων σημαντικών για την δημιουργία ζωής –γλυκίνη και φωσφόρο, δηλαδή βασικά συστατικά του DNA  και των κυτταρικών μεμβρανών.

Το εύρημα είναι σημαντικό για δύο λόγους:

  • ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή «μεταφυτεύτηκε» στη γη από έναν κομήτη που έφερε τα «βασικά υλικά» για τη δημιουργία ζωής
  • αποδεικνύει ότι ζωή μπορεί να υπάρχει οπουδήποτε στο σύμπαν

Η αποστολή Ροζέττα (το όνομα, από τη στήλη Ροζέττας) είναι μια πανάκριβη (1,3 δισ. ευρώ.) επιχείρηση του γαλλικού και νυν ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

Η ανεύρεση ενισχύει τη θεωρία ορισμένων ειδικών που πιστεύουν ότι το νερό και τα οργανικά μόρια ήρθαν στη γη από αστεροειδείς και κομήτες όταν ακόμα η νεαρή γη «κρύωνε» κατά το σχηματισμό της Η ιδέα της μεταφοράς ζωής από «έξω» αντιμάχεται εν μέρει  την θεωρία ότι η ζωή στη Γη είχε καθαρά γήινη προέλευση, πιθανώς υποθαλάσσια. Όμως η αλήθεια μπορεί πάντα να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ανιχνεύθηκαν στον κομήτη επίσης τα πρόδρομα οργανικά μόρια μεθυλαμίνη και αιθυλαμίνη, από τα οποία δημιουργείται η γλυκίνη.

Τα αμινοξέα γενικά είναι σημαντικά οργανικά συστατικά. Περιέχουν άνθρακα, οξυγόνο, υδρογόνο και  σχηματίζουν ουσιαστικά τη βάση των πρωτεϊνών.

Γλυκίνη είχε εντοπιστεί ξανά σε κομήτες, αλλά επειδή υπήρχε «επιμόλυνση» με τη γη, δεν μπόρεσε να γίνει σωστή ανάλυση των τότε ευρημάτων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here