Ήττα του Ντόναλντ Τραμπ σε Ουαϊόμινγκ και Ουάσινγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε χθες στις ρεπουμπλικανικές συνελεύσεις (caucus) που έγιναν στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, ξακολουθεί όμως να προηγείται για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο Ουαϊόμινγκ, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ προηγείται με εννέα από τους 12 εκλέκτορες που επρόκειτο να αναδειχθούν σε αυτή τη δυτική πολιτεία, με περίπου το 66% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο (19,5%) και τον Ντόναλντ Τραμπ (7,2%).

Στην Ουάσινγκτον, τον πολιτικό μικρόκοσμο που υποστηρίζει περισσότερο τους Δημοκρατικούς από τους Ρεπουμπλικάνους στις εθνικές εκλογές, ο Ρούμπιο επικράτησε του Τζον Κέισιτς με 37,3% έναντι 35,5% που έλαβε ο κυβερνήτης του Οχάιο, ενώ ο Τραμπ είναι στην τρίτη θέση με 13,8%.

Η νίκη του Ρούμπιο, ευνοουμένου του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του δίνει δέκα από τους 19 εκλέκτορες στην Ουάσινγκτον έναντι εννέα για τον Κέισικ, αφήνοντας με άδεια χέρια τον Τραμπ, του οποίου οι πρόσφατες εκλογικές συγκεντρώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.

Παρά αυτές τις δύο ήττες, ο Τραμπ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στους εκλέκτορες ενώ πλησιάζει η «Σούπερ Τρίτη» για τις ΗΠΑ.Πέντε μεγάλες πολιτείες (Φλόριντα, Ιλινόι, Μιζούρι, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα) ψηφίζουν την Τρίτη για τις προκριματικές εκλογές, μια ημέρα που αποκαλείται «Σούπερ Τρίτη» λόγω πολλών ψηφοφοριών και της σημασίας τους.

Αυτή η βραδιά των προκριματικών είναι επίσης καθοριστική για τους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς.

Η Κλίντον, η οποία έχει άνετο προβάδισμα όσον αφορά τους εκλέκτορες μέχρι τώρα, κέρδισε επίσης χθες τις πρώτες συνελεύσεις των Δημοκρατικών στα νησιά Βόρειες Μαριάννες, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απέσπασε έτσι τέσσερις εκλέκτορες έναντι δύο για τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here