Ηταν στραβό το κλήμα…

της Βάνας Φωτοπούλου

Νέα ήθη φαίνεται ότι εγκαινιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να ματαιωθεί προγραμματισμένη διάσκεψη από τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου με την προβολή ως μοναδικού λόγου ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί κλίμα από δημόσιες τοποθετήσεις για την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Και όμως συνέβη και αυτό! Για μια υπόθεση που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και καταγράφεται ως κορυφαία κυβερνητική επιλογή, ιεραρχείται και μάλιστα από τον κορυφαίο παράγοντα του δικαστηρίου ως λύση, η ματαίωσή της ως αντίβαρο στη δημιουργία κλίματος.

Αντί να εκκαθαριστεί ταχέως ώστε να υπάρξει η δικαστική ετυμηγορία για να ξεκαθαρίσει το πολύπαθο τηλεοπτικό τοπίο, δημιουργούνται προσκόμματα και μάλιστα από τον επικεφαλής του δικαστηρίου με την επίκληση του κλίματος.

Ομως απορούμε. Από το ΣτΕ έχουν περάσει όλες οι μείζονες νομοθετικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Και έχουν κριθεί. Από τα μέτρα του 1ου και 2ου μνημονίου μέχρι την υπόθεση του «μαύρου» της ΕΡΤ.  Και τότε υπήρχε κλίμα. Και δεν άνοιξε μύτη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ το περασμένο καλοκαίρι πάλι με αφορμή την υπόθεση των τηλοεπτικών αδειών είχε διακηρύξει: «Οι δικαστές δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο».

Τώρα τι άλλαξε;

Η ματαίωση μπορεί να ερμηνευτεί -και δικαιολογημένα-  ως έμμεση παραδοχή ότι οι ανώτατοι δικαστές δεν είναι σε θέση να δικάσουν όταν υψώνονται στην αυλή τους φουρτουνιασμένα τα κύματα της πολιτικής.

Ομως ο δικαστής δεν οφείλει νηφάλια, ψύχραιμα , αμερόληπτα, με σύνεση και δικαστικό σθένος να κρίνει μια υπόθεση;

Βεβαίως και πρέπει να αφήνεται απερίσπαστος στην άσκηση του δικαιοδοτικού του έργου αλλά μέχρι του σημείου να τίθεται ως απαραίτητη προυπόθεση για την δικαστική κρίση η κατασίγαση των πολιτικών παθών, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here