Ήξεις-αφήξεις οι «σοφοί» για τα εργασιακά -Δεν θέλουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά

Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά και παρότι ο καθένας μπορεί να το παρουσιάζει όπως θέλει, στην ουσία είναι φλου και αποφεύγει να πάρει θέση στα καυτά ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή ως εμπειρογνώμονες καταλήγουν ομόφωνα ότι δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στη συλλογική δράση, δηλαδή στο αυτονόητο δικαίωμα της απεργίας και πώς αυτή αποφασίζεται. Επίσης θεωρεί ότι δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ), που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.

Για το κρίσιμο θέμα των ομαδικών απολύσεων ουσιαστικά δεν παίρνει θέση και παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο δυστυχώς όπως φάνηκε και από την απόφασή του για τις ομαδικές απολύσεις στην πολυεθνική  ΑΓΕΤ Ηρακλής, έκρινε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να θέτει βέτο -«Είναι περιοριστικό της επιχειρηματικής ελευθερίας» έκρινε το ευρωπαϊκό δικαστήριο….

Ούτε όμως για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μας φωτίζουν οι «σοφοί». Επειδή δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι ειδικοί, κατέληξαν σε μια απόφαση κατά πλειοψηφία η οποία είναι κι αυτή «ήξεις-αφήξεις» αφού προτείνει έναν αχταρμά,

Προτείνουν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, με την παράλληλη συμβουλευτική λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή αυτή θα θέτει τη βάση της διαπραγμάτευσης, με μια γνωμοδότηση η οποία μπορεί μεν να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι παρούσα. Η γνωμοδότηση θα στηρίζεται στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, τα συγκριτικά δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρώπη κ.λπ.

Στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, τα συμπεράσματα της «Διεθνούς των Σοφών» που συγκροτήθηκε για να μελετήσει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» και να προτείνει μεταρρυθμίσεις, θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεών μας με αυτούς -τους δανειστές δηλαδή.

ΑΛΛΑ ΟΠΛΑ

Εν τω μεταξύ στις  20 Οκτωβρίου συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η συλλογική προσφυγή της ΓΣΕΕ από το 2014 κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την παραβίαση μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων από τα μνημόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, του εναγομένου στην προκειμένη περίπτωση, θα υποστηρίξει τον ενάγοντα, δηλαδή την ΓΣΕΕ.

Στόχος είναι να προκύψει μία θετική απόφαση που θα χρησιμοποιηθεί στη  δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Οι μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κατώτατο μισθό ήταν σημαντικά βήματα μπροστά» επιμένει το ΔΝΤ  στην έκθεση-κόλαφο που συνέταξε για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως «θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Επιμένει δε και στις ομαδικές απολύσεις απειλώντας ότι διαφορετικά θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα….

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here