Έσβησε η θρυλική χορεύτρια των Μπαλέτων Μπολσόι, Μ. Πλισέτσκαγια

Η Μάγια Πλισέτσκαγια, μία από τις κορυφαίες χορεύτριες των ρωσικών Μπαλέτων Μπαλσόι, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Μόναχο από καρδιακή προσβολή. Η σπουδαία χορεύτρια ήταν «μία τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τον πολιτισμό της Ρωσίας, αλλά για όλο τον κόσμο του μπαλέτου», όπως δήλωσε ο διευθυντής του θεάτρου Μπαλσόι, Βλαντίμιρ Ουρίν, στο πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επέζησε της σταλινικής καταπίεσης και επαναπροσδιόρισε την τέχνη της, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στη σπουδαιότερη μπαλαρίνα της γενιάς της.

Από το 1991, η Πλισέτσκαγια ζούσε στο Μόναχο, όπου είχε εγκατασταθεί με τον σύζυγό της, τον ρώσο συνθέτη Ρόντιον Σεντρίν, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η καριέρα της κάλυψε έξι δεκαετίες και η ίδια απέκτησε διεθνή φήμη λόγω της γεμάτης συναίσθημα ερμηνεία της, που ερχόταν σε αντίθεση με τις σεμνότερες ερμηνείες που η παράδοση επέβαλε στις μπαλαρίνες.

Υπό το σταλινικό καθεστώς, η οικογένειά της χαρακτηρίστηκε «εχθρός του λαού», ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938, ενώ η μητέρα της ήταν αιχμάλωτη σε καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καζακστάν.

Γεννήθηκε το 1925 στη Μόσχα και μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας έζησε σε μία αποικία εξόρυξης που διοικούσε ο πατέρας της, στο νησί Σπίτσμπεργκεν, στον νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο. Πηγή έμπνευσης για να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά ήταν η μητέρα της, Ρέιτσελ Μέσερερ-Πλισέτσκαγια, ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, ενώ μία θεία της κι ένας θείος της ήταν αμφότεροι χορευτές των Μπαλσόι.

Σπούδασε στη φημισμένη σχολή μπαλέτου της Μόσχας από την ηλικία των εννέα και για πρώτη φορά εμφανίστηκε με τα Μπαλσόι στα 11 χρόνια της, στα οποία εντάχθηκε αποκλειστικά από το 1943 και των οποίων έγινε πρίμα μπαλαρίνα το 1960.

Υπό τον φόβο ότι μπορεί να αποστατήσει στη Δύση, οι σοβιετικές αρχές είχαν απαγορεύσει στην Πλισέτσκαγια να ταξιδέψει στο εξωτερικό μέχρι το 1959, οπότε ο Νικίτα Χρουστσόφ ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση ως απάντηση στην αυξανόμενη δημοτικότητά της.

Το 1959, συμμετείχε στη διάσημη περιοδεία των Μπαλσόι στις ΗΠΑ και στον Καναδά όπου ερμήνευσε την Οντέτ/Οντίλ στο αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων»–έναν ρόλο ορόσημο, για τον οποίο αργότερα είπε ότι είχε προετοιμαστεί παρατηρώντας τις κινήσεις των κύκνων στο πάρκο.

Η Πλισέτσκαγια παρέμεινε στα Μπαλσόι μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1990, χορογραφώντας, διδάσκοντας και χορεύοντας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here