Έπαυσε η δίωξη κατά τριών κατοίκων της Ιερισσού για τις Σκουριές

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης έπαυσε την ποινική διώξη κατά των 3 κατοίκων της Χαλκιδικής που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για διατάραξη κοινής ειρήνης για την συμμετοχή τους στην πορεία στις 12 Οκτωβρίου του 2012.

Σήμερα εκδικαζόταν η έφεση τριών κατοίκων που συνελήφθησαν σε μια από τις μεγαλύτερες σε μαζικότητα πορείες στις Σκουριές στις 12 Οκτωβρίου του 2012 η οποία δέχτηκε την μεγαλύτερη καταστολή στα χρονικά του αγώνα αυτού. Mε γκλομπ, δακρυγόνα,  ξύλο και ανελέητο κυνηγητό τα ΜΑΤ διέλυσαν την πορεία χιλιάδων κατοίκων των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής και των αλληλέγγυων από την Θεσσαλονίκη ενάντια στην καταστροφή του Κακάβου από τις δραστηριότητες της Eldorado Gold.

Πολλοί διαδηλωτές νεαροί αλλά και ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν από το άγριο κυνηγητό και το άγριο ξύλο που δέχθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Μάλιστα πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν με σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο.

Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα και δικάστηκαν στις 21 Νοεμβρίου του 2013 στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για στάση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Σε εκείνη την δίκη  αθωώθηκαν οι 10 ενώ οι 4 καταδικάστηκαν σε 7 μήνες με αναστολή και άσκησαν έφεση η οποία εκδικαζόταν σήμερα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε την παύση της δίωξης.
«Έπρεπε να δικαιολογηθούν οι τόνοι των χημικών που ρίχτηκαν, η ασύμμετρη βία και καταστολή που εφαρμόστηκε με ζήλο στις πλάτες ειρηνικών διαδηλωτών, ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους από τους Καναδούς χρυσοθήρες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το θέατρο με τις στημένες δίκες συνεχίζεται με την ελπίδα να κάμψουν το ηθικό μας αλλά και την οικονομική μας εξάντληση» αναφέρει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.
Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από τις επιτροπές αγώνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here