Έξι τραυματίες από πυρκαγιά στα ΕΛ.ΠΕ

Σε ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται οι πέντε από τους έξι τραυματίες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. 

Στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριασίου νοσηλεύεται ο ένας εξ αυτών δίνοντας μάχη για τη ζωή καθώς φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 80% και βρίσκεται διασωληνωμένος.

Τέσσερις ακόμη εργάτες νοσηλεύονται, επίσης, διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Αττικόν και στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο έκτος τραυματίας νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο με μικρότερης έκτασης εγκαύματα. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. 

 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8:20 π.μ. στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου οφείλεται, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛ.ΠΕ, σε ανάφλεξη που σημειώθηκε στη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από ελληνική εργολαβική εταιρεία.

Κατά τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. «το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας».

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ, αυτόπτες μάρτυρες λένε πως όταν σημειώθηκε η δυνατή έκρηξη, δεν δούλεψαν στην εντέλεια τα συστήματα ασφαλείας. Άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο κατά τη διάρκεια του συμβάντος επιβεβαιώνουν πως ο συναγερμός δεν λειτούργησε και πως στο σημείο της έκρηξης επικράτησε πανικός. Σύμφωνα με τους ίδιους το γεγονός οφείλεται σε διαρροή υδρογόνου που σε συνδυασμό με την οξυγονοκόλληση που γινόταν σε εκείνο τον χώρο, προκάλεσε την φωτιά και αργότερα την έκρηξη.

Επίσης οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν με ελλειπή εκπαίδευση, χωρίς να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και με χαμηλούς μισθούς.

Πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν ότι μεταξύ της εκδήλωσης φωτιάς και της έκρηξης, μεσολάβησε διάστημα περίπου δέκα λεπτών, γεγονός που απέτρεψε χειρότερη εξέλιξη.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης διευκρίνισε ότι το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο ήταν κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.

 

Η επίσημη ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ.:

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here