Πράξη αλληλεγγύης: Βρετανίδα βουλευτής χειρουργεί γυναίκες με καρκίνο στη Γάζα

Ενα δικό της τρόπο βρήκε η βρετανίδα βουλευτής και ιατρός Φιλίπα Ουΐτφορντ για να αξιοποιεί τον χρόνο της κοινοβουλευτικής της αργίας. Ενα τρόπο έμπρακτης αλληλεγγύης  προς τις αποκλεισμένες καρκινοπαθείς γυναίκες της Γάζας στην Παλαιστίνη. Εκεί όπου σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 2011 στη Γάζα ο καρκίνος του στήθους σκότωσε πολλαπλάσιες γυναίκες απ’ οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας.

filippa

Γιατρός, με ειδικότητα στον καρκίνο του στήθους, επάγγελμα που ασκούσε συστηματικά προτού εκλεγεί το 2015 στο Κοινοβούλιο ως υποψήφια μίας περιφέρειας στη Νοτιοδυτική Σκωτία, η Ουΐτφορντ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένες βαριές επεμβάσεις στα Κατεχόμενα.

Μία από τις γυναίκες που χειρούργησε, «ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο» καρκίνου, όπως αφηγείται η 57χρονη χειρουργός-βουλευτίνα του αριστερού Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). «Η επέμβαση ήταν δύσκολη, γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», εξηγεί η ίδια προσθέτοντας πως οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν πως η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Μετά την επέμβαση, η Φιλίπα Ουΐτφορντ πήγε στη Γάζα για να παράσχει συμβουλευτικό έργο σε άλλο νοσοκομείο των Παλαιστινιακών εδαφών από τα οποία λείπουν υλικά και γιατροί, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού.

Όπως τονίζει η Ουΐτφορντ, τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου είναι διπλάσια απ’ ότι στη Βρετανία: οι συνάδελφοί της στη Γάζα έχουν την τάση να προχωρούν σε πλήρη μαστεκτομή, εκεί όπου οι Βρετανοί θα επέλεγαν μερική αφαίρεση. Επίσης, προσθέτει, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι συχνή, ενώ κι οι χημειοθεραπείες είναι περιορισμένες.

Καθώς η πρόσβαση στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας για διπλωματικές αποστολές είναι απαγορευμένη (καμμία βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν έχει μπορέσει να αποκτήσει άδεια για να την επισκεφθεί από το 2009), η Ουΐτφορντ παρέκαμψε αυτό το εμπόδιο ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές ως γιατρός.

Για την ίδια, η νέα εμπειρία στη Γάζα είναι οιωνεί μία επιστροφή στις ρίζες, καθώς είχε υπηρετήσει ξανά ως χειρουργός για 18 μήνες στην ίδια περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη βρετανική αποστολή Medical Aid for the Palestinians. «Σα να ξαναγυρίζω σπίτι», τονίζει.

Ως εκπρόσωπος του SNP για θέματα υγείας, η Ουΐτφορντ επανέλαβε τις επικρίσεις του κόμματος προς τη βρετανική κυβέρνηση για την ανεκτική πολιτική της απέναντι στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στα Κατεχόμενα—που θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.

Η ίδια χαρακτήρισε «γάγγραινα» τους εποικισμούς στα Κατεχόμενα, τονίζοντας «κάθε φορά που επιστρέφω, οι εποικισμοί είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here