Έλληνες «αναπογραμμάτισαν» δερματικά κύτταρα σε νευρώνες -σε έρευνα για φάρμακα για την Πάρκινσον

Έλληνες επιστήμονες του ινστιτουτου Παστέρ χρησιμοποίησαν την καινούργια τεχνολογία του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού και κατάφεραν να δημιουργήσουν νευρώνες από δέρμα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση για πρώτη φορά να συγκρίνουν υγιείς νευρώνες με νευρώνες πασχόντων απο τη νόσο του Πάρκινσον.

Αυτο με τη σειρά τους βοήθησε τους επιστήμονες να διακρινουν συγκεκριμένες εκφυλίσεις και διαφορές και να χορηγήσουν (στο εργαστήριο) φάρμακα που σε πρώτη φάση είχαν θετικα αποτελέσματα

Με αφορμή την παρουσίαση ανακοίνωσης με τίτλο: «Πολυδύναμα επαγόμενα κύτταρα από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον για αποκωδικοποίηση της νόσου», στο 1ο Συνέδριο Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια ερευνών στο Τμήμα Νευροβιολογίας στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Ρεβέκκα Μάτσα.

Η κ Μάτσα αναφέρει ότι στη συνέχεια η έρευνα θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα μοντέλα όπου θα χρησιμοποιήθουν πειραματόζωα.

«Πρέπει να σας πω ότι η ομορφιά αυτού του μοντέλου είναι ότι κανείς δουλεύει με ανθρώπινα κύτταρα. Τα πειραματόζωα τα οποία είναι μοντέλα της νόσου Πάρκινσον δεν αναπαράγουν την συμπτωματολογία και την παθολογία της νόσου σε ικανοποιητικό βαθμό και αυτός είναι ο λόγος που έχει καθυστερήσει η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Εμείς οι ερευνητές είμαστε αισιόδοξοι διότι διερευνούμε και έχουμε την περιέργεια να διερευνούμε και τα φαινόμενα τα οποία βλέπουν τα βιολογικά συστήματα και οπωσδήποτε το όνειρό μας είναι να βρούμε καινούργια φάρμακα», κατέληξε η κ. Μάτσα

«Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ έχουμε αναπτύξει με την ομάδα μου ένα κυτταρικό μοντέλο για τη νόσο Πάρκινσον αξιοποιώντας την πολύ καινούργια τεχνολογία του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να πάρουμε πολύ εύκολα ανθρώπινα κύτταρα από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον – κύτταρα του δέρματος – και να γυρίσουμε πίσω το “αναπτυξιακό τους ρολόι” προκειμένου να μοιάζουν με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα . Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά τα κατευθύνουμε να γίνουν νευρώνες, δηλαδή νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Για πρώτη φορά με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να έχουμε στο εργαστήριο ανθρώπινους νευρώνες. Και επειδή οι νευρώνες αυτοί προέρχονται από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον τους μελετάμε για να δούμε τους μηχανισμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η νόσος. Στη συνέχεια μας ενδιαφέρει να δούμε πως μπορούμε να αναστρέψουμε τους φαινοτύπους που συνδέονται με την ασθένεια, δηλαδή ουσιαστικά να αναπτύξουμε νέα αποτελεσματικά φάρμακα για μία ασθένεια όπως το Πάρκινσον η οποία είναι σήμερα ουσιαστικά ανίατη”

Οι νοσούντες έχουν συνήθως κινητικά προβλήματα, διότι στη νόσο Πάρκινσον υπάρχει μία κατηγορία νευρώνων οι οποίοι σχετίζονται με την κινητική συμπεριφορά. Όλες οι μορφές της ασθένειας έχουν και μη κινητικά προβλήματα, δηλαδή παρουσιάζουν νευροεκφυλισμό, άνοιες και επίσης και διάφορες ψυχώσεις.

«Αφού αναπτύξαμε αυτό το μοντέλο», είπε η κ. Μάτσα, «μελετήσαμε αυτά που αφορούν γενικότερα τη νόσο, αλλά κυρίως τις μορφές οι οποίες είναι κληρονομικές και έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο. Είδαμε ότι εμφανίζουν πολύ πιο έντονα αυτά τα φαινόμενα. Δηλαδή τα φαινόμενα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα κι από ότι τα κινητικά προβλήματα σε αυτούς τους ασθενείς. Μελετώντας τους νευρώνες ασθενών σε σύγκριση με νευρώνες που με τον ίδιο τρόπο κατασκευάσαμε από υγιή άτομα προσδιορίσαμε κάποιους νευροεκφυλιστικούς μηχανισμούς τους οποίους μπορέσαμε να αντιστρέψουμε in vitro στο εργαστήριο με μικρά μόρια δηλαδή με κάποιες ουσίες. Αυτά τα συγκεκριμένα κυτταρικά μοντέλα τα οποία έχουμε και τα μόρια αυτά πιστεύουμε ότι στο μέλλον μπορούν να εξελιχθούν σε φάρμακα”, πρόσθεσε η κ.Μάτσα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here