Έκθεση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κρίνει αντισυνταγματικές τις πρακτικές της αστυνομίας της Βαλτιμόρης

Παράνομες θεωρούνται οι πρακτικές της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με το γεγονός του θανάσιμου τραυματισμού ενός νεαρού, άοπλου αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην έκθεσή του εξετάζει τις πιθανές παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων στη Βαλτιμόρη, όπου συμπαιρένει ότι «είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η αστυνομία επιδίδεται σε συμπεριφορές και πρακτικές που παραβιάζουν το Σύνταγμα ή την ομοσπονδιακή νομοθεσία».

Ακόμη, στις «συνήθεις πρακτικές» της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, η έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης συγκαταλέγει τις «αντισυνταγματικές προσαγωγές, έρευνες και συλλήψεις», καθώς και «την εφαρμογή στρατηγικών για την επιβολή της τάξης που οδηγούν σε σοβαρές και αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ποσοστό προσαγωγών, ερευνών και συλλήψεων αφροαμερικανών».

Για  «χρήση υπέρμετρης βίας» και εφαρμογή «αντιποίνων σε πρόσωπα που εκφράζονται με τρόπο που προστατεύεται από το Σύνταγμα», αναφέρεται επίσης η έκθεση, ενώ ακόμη, εκφράζονται ανησυχίες για τις έρευνες της αστυνομίας που αφορούν υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αρχές της Βαλτιμόρης δείχνουν κατανόηση στα προβλήματα και εκφράζουν «ζωηρό ενδιαφέρον», προκειμένου να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αστυνομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή «αποτελεσματικών και συνταγματικών υπηρεσιών».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόουλινγκς-Μπλέικ, δήλωσε προθυμία για την εφαρμογή των συστάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «Τους επόμενους μήνες θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή και μια νέα αντίληψη, για το καλό της πόλης, της αστυνομίας και των ανθρώπων που προστατεύει».

Αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν ο θάνατος του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος υπέστη κάταγμα στους αυχενικούς σπονδύλους κατά την διαδικασία της σύλληψης και μετέπειτα μεταγωγής του στο αστυνομικό τμήμα, με τον συγκεκριμένο τραυματισμό να γίνεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Έπειτα από μία εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου του 2015, ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι απεβίωσε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε για πολλούς το σύμβολο της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικανών, μαζί με την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν το 2014 στο Φέργκιουσον της πολιτείας του Μιζούρι, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις αφροαμερικανών, ενάντια στην αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσε και η υπόθεση του Φρέντι Γκρέι, ενώ στα τέλη Ιουλίου, οι εισαγγελικές αρχές της Βαλτιμόρης ανακοίνωσαν ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στους έξι εμπλεκόμενους αστυνομικούς της υπόθεσης Γκρέι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here