Άσυλο στις ΗΠΑ ζήτησε Τούρκος υποναύαρχος που «ανακλήθηκε» ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ

Τούρκος υποναύαρχος που ανακλήθηκε στην Τουρκία ενώ βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες  ζήτησε άσυλο σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για τον υποναύαρχο Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υποναύαρχος ήταν αποσπασμένος στη βάση του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια  αναφέρει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να διευκρινίζει αν το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό ή όχι.

Αν ευσταθεί η πληροφορία, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλυτερη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αφού εκκρεμεί -όπως το βλέπει η Τουρκία- και η έκδοση του Τούρκου θεολογου-κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν Γκιουλέν

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υποναύαρχος όταν ειδοποιήθηκε ότι θεωρείται ύποπτος, άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση και έκτοτε δεν επανεμφανίστηκε.

«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στη μάχη εναντίον της ISIS» είπε η αμερικανίδα πλωτάρχης Κάρεν Άιφερτ, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση  σχετικά με την υποτιθέμενη ή υπαρκτή αίτηση ασύλου.

Στις ΗΠΑ είναι αποσπασμένοι περίπου 160 Τούρκοι αξιωματικοί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here