Άσαντ έμμεσα προς Ερντογάν: «Χασάπη, το Χαλέπι θα γίνει ο τάφος για τα όνειρά σου»

Χασάπη  αποκάλεσε έμμεσα τον Ερντογάν ο Άσαντ, σκληραίνοντας τη στάση του τώρα που πλησιάζει η ώρα να περιοριστεί το ISIS και να κριθεί  παρασκηνιακά ποιος θα κρατάει  το τιμόνι της Συρίας στο μέλλον.

Ο Άσαντ, στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων,  ευχαρίστησε επίσης για τη βοήθειά τους τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και την σιιτική οργάνωση Χετζμπολάχ του Λιβάνου  και είπε ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων» (αναφερόμενος ουσιαστικά στη  διάσταση απόψεων Ιράν και Ρωσίας)

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είπε ότι  θα «απελευθερώσει κάθε εκατοστό της Συρίας»  με τον ίδιο τρόπο που τα στρατεύματά μας ανακατέλαβαν την Παλμύρα  και  «το Χαλέπι θα γίνει ο τάφος των ελπίδων και των ονείρων του χασάπη» Δεν ανέφερε το όνομα του  Ταγίπ Ερντογάν, αλλά είναι γνωστό ότι τον θεωρεί μείζονα  χορηγό των ανταρτών που μάχονται να τον  ανατρέψουν και αναφερόταν εξάλλου στην οργάνωση του Ερντογάν «Μουσουλμανική Αδελφότητα».  Τον κατηγόρησε χωρίς να τον κατονομάζει ότι έστειλε  πρόσφατα χιλιάδες μαχητές στην βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου που συνορεύει με την Τουρκία

Ο Άσαντ απευθυνόμενος στην Βουλή της Συρίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει «τον πόλεμο της Συρίας εναντίον της τρομοκρατίας, όχι επειδή είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά επειδή αυτός  ο πόλεμος μας επεβλήθη από ξένες δυνάμεις. Αυτές ευθύνονται για την πεντάχρονη κρίση στη χώρα μας. Το αιματοκύλισμα δεν μπορεί να σταματήσει μέχρι να ξεριζωθεί η τρομοκρατία, όπου κι αν κρύβεται»

Για τις ειρηνευτικές συνομιλίες επίσης κράτησε σκληρή στάση,  λέγοντας:

«Η Συρία θα έχει κυβέρνηση ενότητας  και όχι μεταβατική κυβέρνηση» (η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ θέλουν μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ στην προεδρία). Κατ’ εμάς, οι ειρηνευτικές συνομιλίες ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει,  αφού ο  ΟΗΕ δεν απαντά στις  θέσεις μας»

Ο Άσαντ απευθυνόταν στην νεοεκλεγμένη Βουλή, που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές του Απριλίου. Αυτές  έγιναν σε περιοχές που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, γιατί αλλού ήταν αδύνατον να διεξαχθούν, όμως πολλά κράτη τις αποκήρυξαν ως παρωδία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here