Διαφωνίες υποψηφίων προέδρων της ΝΔ για χρόνο της εκλογής-διαδικασία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)

Σε πλήρη διάσταση απόψεων για το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ βρίσκονται οι 4 υποψήφιοι για τη θέση,  αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Σε μια καταφανή προσπάθεια επικοινωνιακής αποστασιοποίησης ο Βαγγ. Μεϊμαράκης δήλωσε έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού : «Ό,τι θέλουνε, όπως το θέλουνε. Δεν μπαίνω στα διαδικαστικά. Και το 2016 να γίνει η εκλογή προέδρου, δεν με νοιάζει. Θα αποφασίσει η ΚΕΦΕ» ενώ ίδια στάση κράτησε και για το πόσο πρέπει να πληρώνει κανείς για να πάρει μέρος στη διαδικασία καθώς και το που θα στηθούν οι κάλπες.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από κύκλους που πρόσκεινται στον κ. Μειμαράκη, ο σημερινός υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να γίνει η εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο!

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΝΔ είναι το γεγονός ότι ο κ.  Μεϊμαράκης σε δηλώσεις κάλεσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα να συμμετέχει στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ακουστούν οι δικές του απόψεις για τα μείζονα θέματα ενώ ζήτησε από όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 20 Οκτωβρίου. Και οι τρεις δέχτηκαν την πρότασή του.

Ενα μήνα αργότερα επιθυμεί τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, να στηθούν οι κάλπες στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ζητήσει ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Κύκλοι του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων, ενώ κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις, αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα.

Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.

Από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, συνεργάτες του επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Σε αυτήν τη λογική, η πλευρά Τζιτζικώστα αναμένεται να ζητήσει να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

Πως θα γίνει η εκλογή

Στην αυριανή με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίαση της ΚΕΦΕ θα συζητηθεί ο χρόνος της εκλογής και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1.550 κάλπες σε 1.040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Ωστόσο, έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων.

Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας δύο ευρώ. Η μηχανοργάνωση της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here