Άμστερνταμ ─ Αθήνα με συνεπιβάτη τη γοητευτική MOYSA της Θεσσαλονίκης

Με ένα από τα κορυφαία ορχηστρικά σύνολα του κόσμου, τη Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam – RCO), θα συμπράξει στις 26 Οκτωβρίου η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διευρύνοντας τον κύκλο των διεθνών συνεργασιών της, η MOYSA θα εμφανιστεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, και θα προσφέρει τη νεανική αύρα της σε συναυλία συμφωνικής μουσικής με έργα Βάγκνερ, Μάλερ και Μπεργκ, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Ντανιέλε Γκάττι (Daniele Gatti). Επί σκηνής θα βρεθούν 29 μέλη του δυναμικού σχήματος νέων μουσικών, ηλικίας 15 έως 25 ετών.

_mg_3780

Στην εκδήλωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.), η RCO θα ερμηνεύσει από κοινού με τη MOYSA το πρώτο έργο της βραδιάς, το πρελούδιο της όπερας «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883). Πρόκειται για έργο που διαδραματίζεται στη Νυρεμβέργη του 16ου αιώνα και διακωμωδεί το αδιέξοδο των αρχιτραγουδιστών εκείνης της εποχής, όσον αφορά στις επικρατούσες αντιλήψεις περί ποίησης και μουσικής. Ακολούθως, η RCO θα ερμηνεύσει απόσπασμα από την όπερα «Το λυκόφως των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Γκούσταβ Μάλερ και τα «Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6» του Άλμπαν Μπεργκ.

Βελούδινος ήχος

Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, η οποία ιδρύθηκε το 1888, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο διεθνές μουσικό στερέωμα και πολλάκις έχει αποσπάσει τους επαίνους της κριτικής, καθώς ο ήχος των εγχόρδων της θεωρείται βελούδινος, των χάλκικων πνευστών της χαρακτηρίζεται χρυσός και των ξύλινων πνευστών της περιγράφεται ως ιδιαίτερα προσωπικός, ενώ τα ηχοχρώματα των κρουστών της είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο.

i49a4322_rgb

Από τις αρχές του 2016 και για δύο χρόνια περιοδεύει στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος RCO Μeets Europe / Side Βy Side. Σε κάθε χώρα – σταθμό της περιοδείας της η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου συνεργάζεται με ένα εθνικό σύνολο νέων μουσικών, συμπράττοντας στην από κοινού ερμηνεία του εναρκτήριου έργου της συναυλίας της. Στόχος είναι να μεταδώσει την πείρα της σε νέες γενιές μουσικών και να διατηρήσει ανοικτή την οδό για συνεργασίες με ευρωπαϊκές ορχήστρες νέων.

μγαρο μουσικης

Μοναδική ευκαιρία

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που η Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ επέλεξε να συνεργαστεί στην Ελλάδα με τη MOYSA. Αυτή η σύμπραξη προσφέρει στους νεαρούς μουσικούς μας από τη Θεσσαλονίκη και εν γένει τη Βόρεια Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία να εμφανιστούν στη σκηνή μαζί με ερμηνευτές διεθνούς φήμης και να αποκομίσουν νέες και γόνιμες καλλιτεχνικές εμπειρίες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας, που έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ο τρόπος εκτέλεσης των έγχορδων οργάνων της ορχήστρας μας έχει αλλάξει αισθητά, έχει γίνει πιο μεστός, πιο  επαγγελματικός», λέει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, αρχιμουσικός  της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

i49a4033_rgb

Ο ίδιος προσθέτει: «Η σύμπραξη με την Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ συμβάλλει στην ωριμότητα της MOYSA, εμπλουτίζει την τεχνική της και αναβαθμίζει την ποιότητα του ήχου της, σε συνδυασμό βεβαίως και με τις άλλες διεθνείς συνεργασίες που προηγήθηκαν, όπως με την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου, τους φημισμένους “Cameristi della Scala”, στις αρχές Οκτωβρίου».

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία της 26ης Οκτωβρίου διακυμαίνονται από 21 € (ζώνη Γ) έως 75 € (διακεκριμένη ζώνη), ενώ ισχύουν ειδικές τιμές, ύψους 10 €, για φοιτητές, νέους, ανέργους και ΑΜΕΑ, και 14 € για πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών.

Και στον Πειραιά

Εξάλλου, μία ημέρα μετά την παρουσία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η MOYSA θα δώσει νέα συναυλία, αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σε εκδήλωση, που θα γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., θα εμφανιστεί μόνη της και θα παρουσιάσει έργα του Ούγγρου δημιουργού Μπέλα Μπάρτοκ (Παραδοσιακοί Χοροί της Ρουμανίας, Sz.68), του Αργεντινού συνθέτη Άστορ Πιατσόλα (Oblivion, Libertango) και του Μεξικανού δημιουργού Αρτούρο Μάρκες (Danzón No.2).

Ποια είναι η MOYSA

Η MOYSA ιδρύθηκε από τον ΟΜΜΘ, με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Μάρτιο του 2015. Αποτελεί κοινότητα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, ηλικίας 8 έως 25 ετών.

Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής τους εξέλιξης μέσω διεθνών  συνεργασιών και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Κατά τους 19 μήνες της παρουσίας της η MOYSA έχει δώσει περισσότερες από 25 συναυλίες, συνεργαζόμενη με διεθνείς νέους μουσικούς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here