Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ 
 Συγγραφέα,  συντονιστή της σχολής σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη»,      
 info@anoixtitexni.gr   www.anoixtitexni.gr

                    

     Ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, ο ΄Αγγελος Δεληβοριάς.  Άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων και της φλυαρίας ή των ανέξοδων υποσχέσεων. Αυτή η δομική διάφορά του με τους πολιτικούς, όσο άριστες σχέσεις και να διατηρούσε με πολλούς, ήταν μάλλον κι ο λόγος που δεν έγινε ποτέ του υπουργός πολιτισμού, αν και όλοι θα συμφωνήσουν ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτήν την θέση και θα άφηνε σπουδαίο έργο πίσω του, όπως άφησε στο Μπενάκη.
    Επί των ημερών του, το Μπενάκη απλώθηκε στην κοινωνία  και απέκτησε τρία νέα μουσεία. Το εξαίρετο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Ασωματών, όπου μάλιστα έγιναν τριπλά εγκαίνα πριν τους Ολυμπιακούς, μέλη φίλοι επίσημοι, το μουσείο Χατζηκυριάκου Γκίκα, και το εμβληματικό μουσείο στην Πειραιώς, που αποτέλεσε για πολλούς, και για μένα, ένα πρώτης τάξεως σχολείο για τα εικαστικά, την αρχιτεκτονική, την φωτογραφία  κλπ.
    Σημαντικό ήταν επίσης και το εκδοτικό έργο του Μουσείου Μπενάκη, απ’ τις εκδόσεις του οποίου ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω την έκδοση των απάντων του Ζήσιμου Λορεντζάτου, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Δόμος», το λεύ
κωμα με φωτογραφίες της περίφημης Βούλας Παπαϊωάννου, που δυστυχώς όμως δεν περιλαμβάνει και τις 80 φωτογραφίες του «Μαύρου κουτιού» με τα σκελετωμένα παιδιά της Κατοιχής, τα πρακτικά του συνεδρίου για τον Γκάτσο με τίτλο: Ένας χαμένος Ελέφαντας, και την κορωνίδα όλων, τα Άπαντα του Ανδρέα Κάλβου, (Επιμέλεια: Luigi Trenti, Ευριπίδης Γαραντούδης,  Δημήτρης Αρβανιτάκης. Συνεργασία: Λεύκιος Ζαφειρίου).
      Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι δημόσιοι άνδρες σαν τον Άγγελο Δεληβοριά, που να αφήσουν τέτοια σημαντικότατη παρακαταθήκη πίσω τους και να έχουν τόσο ανοιχτούς ορίζοντες.  Του είχα προτείνει κάποια θέματα εκθέσεων, αλλά οι συζητήσεις μας δεν προχώρησαν λόγω κρίσεως, που επηρέασε φυσικά και το Μουσείο Μπενάκη.  
    Κι αν η πολιτεία θέλει όντως να τιμήσει τον Άγγελο Δεληβοριά, ας βοηθήσει να πραγματοποιηθεί μια επιδίωξή του, η ανάδειξη / αποκατάσταση του περίφημου ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνα, στην Σπάρτη. Του μοναδικού ναού στον Ελλαδικό χώρο που δεν είχε οροφή γιατί υψωνόταν από το εσωτερικό του καθιστός ο θεός Απόλλων. Ας βοηθήσει λοιπόν η πολιτεία στο να συγκεντρωθούν πρώτα απ’ όλα τα σπαράγματα του ναού που έχουν ενσωματωθεί σε εκκλησάκια και εκκλησίες που αρνούνται να τα παραχωρήσουν, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες.

        ¨Ετσι θα τιμήσει την μνήμη και το έργο του Άγγελου Δεληβοριά, όχι με λόγια και επαινετικές  δηλώσεις. Καλό κατευόδιο, απο καρδιάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here