ΥΠΕΞ: Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές-Να αποφασίσει η Τουρκία αν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Νέα απάντηση στις αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι οι τουρκικές θέσεις αμφισβήτησης των Ιμίων είναι γνωστές από το 1996, έδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στρ. Ευθυμίου, τόνισε ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές, η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών και βραχονησίδων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων δεν αμφισβητείται και κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά:

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων δήλωσε τα εξής :

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here