Αναβλήθηκε η σύνοδος του Washington Group στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Αναβάλλεται τελικά η μίνι σύνοδος Ευρωπαίων-ΔΝΤ της Παρασκευής στο Βερολίνο όπου θα συζητούνταν και οι εξελίξεις στο ελληνικό χρέος και η συμεμτοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής καθώς υποστηρίζει η εκπρόσωπος του κυρία Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν ότι αυτή αναβλήθηκε καθώς δεν υπάρχει κρίσιμη κατάσταση που να επιβάλλει τη σύγκλησή της.

Παρά τη διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, το MNI υποστηρίζει: «Τα μέλη του «Washington Group» θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Αντίδραση Κομισιόν

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα της SZ, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να συγκληθεί το λεγόμενο Washington Group.

Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της ματαίωσης της συνάντησης. Πιθανόν αν συνδέεται και με το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί προυπόθεση συμμετοχής του.

Μπορεί ακόμη να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με αναθεωρήσεις επιτοκίων και λήξεων ομολόγων, τα οποία επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει ο ESM στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Την συνάντηση είχε προαναγγείλλει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα έχουν συνάντηση  με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα

Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Bundestag έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει ωστόσο υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here