Τζανακόπουλος: Βασικό σενάριο, συμφωνία στις 22 Μαΐου

Aισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το χρέος στο επικείμενο Eurogroup εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

«Τα σήματα που παίρνουμε και τα μηνύματα που υπάρχουν είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει στις 22 Μαΐου μια συμφωνία συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις 22 Μαΐου «ή λίγες ημέρες μετά ώστε να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες διαφορές». «Νομίζω, ότι περιμέναμε επτά χρόνια για τη ρύθμιση. Το να περάσουν και δέκα μέρες δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έξοδος της χώρας στις αγορές, η έξοδος από την κρίση και η απεξάρτηση από την οικονομική επιτροπεία.

Αναφερόμενος στο ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα πιο συγκρατημένο κλίμα σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από το Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτό «είναι λογικό γιατί αυτή τη στιγμή η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους». «Οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές και υπάρχει εκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι είναι λογικό το ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας», παρατήρησε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». «Αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση γιατί η χώρα βρίσκεται σε ύφεση απάντησε πως «φταίει πως το ΔΝΤ έφερε στη διαπραγμάτευση παράλογες απαιτήσεις που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποδεχθεί».

Απαντώντας παράλληλα στην κριτική για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και πρόσθεσε πως «είναι διαφορετικό να υπάρχει ο στόχος 4,5% και εντελώς διαφορετικό να υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία και να υπερβαίνει τος στόχους που είναι μικρότεροι».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τη συνταγή των αντίμετρων», ενώ διαβεβαιωσε ότι «κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». «Οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουν και μικρές υπερβάσεις» εκτίμησε, ενώ προανήγγειλε ότι θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα capital controls των τραπεζών το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε ότι «η επικοινωνία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here