Τουρκική πρόκληση: Δέσμευσε για 5 μήνες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η Τουρκία, λίγο μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο τονίσθηκε η αποφασιστικότητα της στο θέμα των υδρογονανθράκων.Με οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX)η Τουρκία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Μάλιστα, η χρονική διάρκεια της δέσμευσης φθάνει σχεδόν το τέλος του έτους και συγκεκριμένο τις 16 Δεκεμβρίου 2017. Ωστόσο από την Κυπριακή πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, καθώς η Λευκωσία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στα παιγνίδια επικοινωνίας και εντυπωσιασμού της Τουρκίας. Η Κύπρος ωστόσο θα προβεί στην έκδοση αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας την Αγκυρα.

Πάντως τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί για τις έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά ναυτικά μίλια μακριά.

Οσον αφορά το Barbaros, μέχρι στιγμής πηγαινόρχεται στα τεμάχια 6 και 7 ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση.

 

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τουρκίας

Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε έξι ώρες.

Στη δισέλιδη ανακοίνωση του ΣΕΑ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρεται ότι “αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της” και ότι “τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ΄ στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στην ανακοίνωση γίνεται και προειδοποίηση εναντίον των ΗΠΑ με αναφορά ότι “τα όπλα που κάποιες σύμμαχες χώρες παρέχουν στο YPG (Κούρδους της Συρίας) περνούν στα χέρια του ΡΚΚ” ενώ επικρίνεται και το Βόρειο Ιράκ για την απόφαση για δημοψήφισμα.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/sea-apofasismeni-i-agkira-sto-thema-idrogonanthrakon

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here