ΣΥΡΙΖΑ: Πλιάτσικο από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη δημόσια υγεία-Σαλμάς κερνάει, Σαλμάς πίνει

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Για πλιάτσικο που είχε στηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των πόρων της δημόσιας υγείας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία και τα δεδομένα από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται ειδικά στην περίπτωση του πρώην αναπληρωτή υγείας Μ. Σαλμά, μιλώντας για σκάνδαλο με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις από ιατρικό κέντρο, στο οποίο μέτοχος ήταν η ..σύζυγός του. Μάλιστα τις υπογραφές στις υπουργικές αποφάσεις για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, έβαλαν ως αρμόδιοι υπουργοί, οι κ. Μ. Βορίδης(ΝΔ) και Λ. Γρηγοράκος(ΠΑΣΟΚ), αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του:

Όπως προέκυψε από την κατάθεση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τ. Γεωργακόπουλου, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,  «πίσω από την υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στην οποία εμπλέκεται ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, υπάρχει ένα σκάνδαλο το οποίο μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με απόφαση που συνυπέγραψαν οι Μ. Βορίδης και Λ. Γρηγοράκος, πρώην υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά, αντίστοιχα, έγινε δεκτή από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥ, η αποζημίωση της διαγνωστικής εξέταση της αρθροσκόπησης, η οποία πραγματοποιούταν από το ιατρείο του Μ. Σαλμά. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Σαλμάς στην κατάθεσή του, μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκε το διαγνωστικό κέντρο ήταν η σύζυγος του! Επιπλέον, η τιμολόγηση της εξέτασης ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 1500 ευρώ, καθώς εξισώθηκε παρανόμως με την τιμολόγηση της αρθροσκόπησης που γίνεται από το δημόσιο νοσοκομείο, η οποία περιλαμβάνει νοσηλεία διάρκειας 2 ημερών, ενώ η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε ΦΕΚ. Η συνολική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο υπολογίζεται στα 825.000 ευρώ!

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκαν τη δημόσια υγεία ως λάφυρο και τη μετέτρεψαν σε εργαλείο συναλλαγών διαφθοράς, με τελικό στόχο τη συνολική απαξίωση του κοινωνικού κράτους και την εκποίηση του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων είναι υπόλογες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν άμεσα».

Οι θέσεις Σαλμά

Καταθέτοντας στην Εξεταστική επιτροπή ο κ. Σαλμας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και υπεραμύνθηκε της απόφασης Βορίδη και της γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το κόστος των εξετάσεων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στην εταιρεία που διεξήγε τις εξετάσεις μετείχαν συγγενικά του πρόσωπα και ο ίδιος συστεγαζόταν στα γραφεία της.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι δεν έχει βλάψει ούτε ένα ευρώ τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο προϋπολογισμός του είναι κλειστός λόγω του claw back. Όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη ή εμπλοκή στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και ότι «η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έγινε σωστά γιατί ήταν αντιστοίχηση με το κόστος της παλαιάς μεθόδου».

Ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε δε ότι «πιο πολύ ωφελήθηκε η εξέταση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα υπερασπίστηκε τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, λέγοντας ότι την «εφήρμοσε πρώτος στην Ευρώπη ως καθηγητής και ως γιατρός», ενώ υποστήριξε πως ο βίος του «ήταν έντιμος και η διαδρομή μου καθαρή».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here