Συμφωνία Ρωσίας-Κούρδων της Συρίας για στρατιωτική συνεργασία

Νέα δεδομένα στη Συρία δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων Προστασίας του λαού(YPG) και της Ρωσίας,  για στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει εκπαίδευση κούρδων μαχητών από Ρώσους και δημιουργία νέας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Βόρεια Συρία.

Οεκπρόσωπος των YPG, οι οποίες θεωρούνται ένοπλο παρακλάδι του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφής οργάνωσης του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), Ρεντούρ Ξελίλ, τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις του ήλθαν σε συμφωνία με τη Ρωσία την Κυριακή και ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη σταθμεύσει στο καντόνι Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η συμφωνία αυτή, αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με το PKK στις νοτιοανατολικές της επαρχίες από το 1984.

«Η ρωσική παρουσία γίνεται στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης Ρωσίας και YPG για την μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι Ρώσοι θα βοηθήσουν τις δυνάμεις μας στον σύγχρονο πόλεμο», δήλωσε ο κ. Ξελίλ.

Οι YPG συνεργάζονται και με τις HΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που επίσης προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, σύμμαχο της Ουάσινγκτον στο NATO.

Η συμφωνία Ρωσίας – Κούρδων της Συρίας ισχύει ήδη από τη Δευτέρα.

Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο με τις ανταρτικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here