Προσχέδιο προϋπολογισμού 2017: Ανάπτυξη 2,7%, πλεόνασμα 1,8%, , 2,5 δις νέοι φόροι, 760 εκ. για Εισόδημα Αλληλεγγύης, 300 εκ.για παιδεία-υγεία

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017. Σε αυτό προβλέπεται ανάπτυξη 2,7%, που είναι πολύ σημαντικό μέγεθος, εάν επιτευχθεί, μετ΄από 8 χρόνια ύφεσης, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ και επέκταση του προγράμματος εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 760 εκ. ευρώ και πρόβλεψη 300 εκ. ευρώ για ενίσχυση παιδείας και υγείας κατά περίπτωση και καθ’υπέρβαση των προβλέψεων. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ)  που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πέρα, ωστόσο, από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
  • Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Νέοι φόροι 2,5 δισ.

Για το 2017 το προσχέδιο εκτιμά ότι θα καταβληθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι σε σχέση με φετος, ενώ οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Οι νέοι φόροι, ύψους σχεδόν 2,5 δισ. που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι:

–    Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος 772 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης  678 εκατ. ευρώ.

–    Από την πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% 218,4 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας  12,5 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα 91 εκατ. ευρώ.

–    Από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης 404,4 εκατ. ευρώ

–    Από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα 19,3 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση 14,6 εκατ. ευρώ

–    Από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα 25,8 εκατ. ευρώ

–    Από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και τα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ

–    Από την επιβολή τέλους στην σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ

Χρέος

Επίσης, προβλέπεται  ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ειδικότερα το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 318,6 δισ. ευρω το 2017 από 315,1 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος ενώ ως ποσοστό θα υποχωρήσει στο 174,8% από 178,9%.

Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, στο προσχέδιο υπάρχει μια γενική αναφορά για «το συντομότερο δυνατό» .

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το προσχέδιο του προυπολογισμού 2017  prosxedio_2017

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here