Ο επίμονος πονοκέφαλος είναι προάγγελος του εγκεφαλικού;

Δύο πρόσφατες έρευνες Αμερικανών και Δανών επιστημόνων έρχονται να καταδείξουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν, από ημικρανία και άλλες μορφές σοβαρών πονοκεφάλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη των Δανών έγινε σε 300 άτομα από 30-60 ετών οι οποίοι είχαν τακτικούς πονοκεφάλους κι έδειξε  ότι οι συνεχόμενες ημικρανίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη και στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα αυτής με τα ευρήματα από μελέτη που είχαν διεξάγει σε 140 άτομα που δεν είχαν προβλήματα με πονοκεφάλους.

Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα που παρουσίαζαν συχνές ημικρανίες και τους επηρέαζαν την όραση είχαν κατά 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα στον εγκεφαλικό ιστό σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν ημικρανίες.

Μάλιστα, οι βλάβες αυτές γίνονταν περισσότερες όταν αυξάνονταν τα επεισόδια ημικρανίας τους. Ακόμη παρατήρησαν ότι τα εμφράγματα στο εγκεφαλικό ιστό ήταν μικρά και δεν δημιουργούσαν κάποιες εγκεφαλικές ανωμαλίες.

Η μελέτη αυτή έδωσε πολλές απαντήσεις στους επιστήμονες αναφορικά με τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένας συχνός και οξύς πονοκέφαλος. Όμως, δεν απάντησε στο ερώτημα αν οι εγκεφαλικές βλάβες ευθύνονται και για τακτικούς πονοκέφαλους ή προκύπτουν μετά από αυτούς.

  • Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκε και άλλη έρευνα που έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, στην οποία συμμετείχαν 12.750 ασθενείς και των δύο φύλων. Ο στόχος κι εδώ ήταν να εξακριβωθεί εάν οι ασθενείς με ιστορικό σοβαρών ημικρανιών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η ημικρανία με αύρα και οι ισχυροί πονοκέφαλοι, συσχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής από εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here