Κοντονής: Κανένα ακαταδίωκτο τραπεζιτών στα κόκκινα δάνεια

Δεν προβλέπει ακαταδίωκτο τραπεζιτών η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, τόνισε από τη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
«Στην αρχή είχε προταθεί το ακαταδίωκτο» όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως «εμείς λειτουργήσαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η διάταξη αυτή που ψηφίστηκε χθες να περάσει από πάρα πολλές τροποποιήσεις. Μία από αυτές είναι το να μην έχει καμία αναδρομική ισχύ και αυτό ρητά διαλαμβάνεται στο νόμο».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως με τη διάταξη που εγκρίθηκε δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο τραπεζιτών. Όπως είπε, η διάταξη δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά αναφέρεται στους υπαλλήλους του δημοσίου και στους υπαλλήλους των τραπεζών που θα εμπλακούν στην διαδικασία των κόκκινων δανείων».
Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατεύσει από την κακόβουλη καταγγελία» αφού «αυτοί οι άνθρωποι με το παραμικρό θα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Επομένως σκοπός της ρύθμισης δεν είναι άλλος από την θωράκιση από τον κίνδυνο να καταρρεύσει η διαδικασία των κόκκινων δανείων λόγω κακόβουλων καταγγελιών.
Ωστόσο, ο Σταύρος Κοντονής διαβεβαίωσε πως η διάταξη είναι ιδιαιτέρως αυστηρή ως προς τους υπάλληλους, αφού ένα τριμελές όργανο που θα αποτελείται από τρεις εφέτες που θα κρίνουν μετά από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδα θα κρίνουν τις καταγγελίες.
Ο υπουργός εξήγησε πως οι εν λόγω υπάλληλοι είναι περίπου 3000 και πως δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαφύγει κάποιος της ευθύνης του, αφού, όπως τόνισε, «οι τρεις εφέτες δεν θα χαριστούν σε κανέναν ο οποίος λειτούργησε δολίως».
«Αν οι τρις εφέτες κρίνου μετά και τη γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι υπάρχει ζήτημα, τότε θα προχωρήσουν στη διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών», κατέληξε ο Σταύρος Κοντονής.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here