Κίνα σε Κιμ Γιονγκ Ουν: Αν χτυπήσεις αμερικανικό έδαφος δεν θα σε στηρίξουμε

Εμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Β. Κορέας έστειλε η στενή σύμμαχός της, η Κίνα,  προειδοποιώντας την άρθρο σ εφημερίδα, να μην προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις κατά των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να οξύνουν περισσότερο την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, φιατί σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να τον στηρίξουν.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, το μήνυμα της Κίνας, εστάλη μέσω άρθρου στην κρατική εφημερίδα Global Times, η οποία εκτιμάται απηχεί τις θέσεις του Πεκίνου. Στο άρθρο αυτό, ο συντάκτης προειδοποιεί τη Β. Κορέα πως το Πεκίνο δεν θα συνδράμει την Πιονγιάνγκ σε περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίσει να εκτοξεύσει πυραύλους που θα κατευθυνθούν σε αμερικανικό έδαφος.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τόσο τις ΗΠΑ  όσο και τη Β. Κορέα να μην κάνουν το οτιδήποτε που θα οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

«Η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη», ανέφερε το Κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα είναι προσεκτικά με τις φράσεις και τις ενέργειές τους και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Να μην προτιμήσουν το παλιό μονοπάτι της επίδειξης δύναμης και της αναβάθμισης της έντασης».

 

Στο εν λόγω μήνυμα μπορεί να διακρίνει κάποιος πως το Πεκίνο έχει πάρει σαφείς αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές τόσο για τους πυρηνικούς «λεονταρισμούς» του Κιμ Γιονγκ Ουν, όσο και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Global Times καλεί την κινεζική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές και στα δύο μέρη πως εάν απειληθούν τα κινεζικά συμφέροντα, το Πεκίνο θα απαντήσει με στιβαρό τρόπο. «Η Κίνα θα έπρεπε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι εάν η Β. Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους που θα απειλήσουν τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα κλιμακώσει την ένταση και το Πεκίνο θα μείνει ουδέτερο. Εάν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα προχωρήσουν σε επιδρομές και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς, η Κίνα θα πρέπει να τους αποτρέψει από το να κάνουν κάτι τέτοιο» αναφέρεται.

Η προειδοποίηση έρχεται στον απόηχο της νέας λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, και της προειδοποίησης του Ντ. Τραμπ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα» κατά της Β. Κορέας. «Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here