Γκουτιέρες: Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης ψηφίζουν εθνικιστικά και «αντισυστημικά»

«Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης» στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες αισθάνονται πως οι πολιτικοί του κατεστημένου τους έχουν βάλει στο περιθώριο και δεν ασχολούνται μαζί τους, με αποτέλεσμα να ψηφίζουν πολιτικούς που προβάλλουν εθνικιστικές θέσεις ή εμφανίζονται ως αντισυστημικοί». Αυτό τόνισε, ο  Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Πορτογάλος επόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά τόσο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όσο και στο Brexit.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποίησε  ότι αυτή η τάση πιθανόν διάβρωσε τη βούληση των ευρωπαίων να συνεχίσουν να υποδέχονται πρόσφυγες.

Για τον Γκουτέρες, που ήταν ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες,  η διεθνής κοινότητα οφείλει να αποκαταστήσει τη διεθνή προστασία για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες, όπως οι Σύροι, όμως αυτό δεν αναμένει πως θα γίνει εύκολα, την ώρα που οι ανεπτυγμένες χώρες κάνουν στροφή στους εθνικισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να καταλήξει σε μια διευθέτηση όσον αφορά την διαχείριση του τεράστιου αριθμού των προσφύγων που υποδέχθηκε, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου στη Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν υποδεχθεί έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων και πιθανότατα θα υποδεχθούν ακόμη λιγότερους την επόμενη χρονιά.

«Το 2016 γίναμε μάρτυρες μιας δραματικής επιδείνωσης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας» για τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Γκουτέρες. «Αυτό (…) άρχισε στον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο, ξεκίνησε ουσιαστικά στην Ευρώπη, και τώρα εξαπλώνεται, σαν ιός, και σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Συνέδεσε μάλιστα την σφοδρή εναντίωση στην υποδοχή προσφύγων με τις ευρύτερες ανησυχίες για την παγκοσμιοποίηση.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε το ζήτημα των προσφύγων στενά, νομίζω το πρόβλημα είναι ευρύτερο», εξήγησε ο Γκουτέρες. Οι περισσότεροι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θεωρούσαν πως η παγκοσμιοποίηση θα ωφελούσε τους πάντες, υπενθύμισε. «Όμως πολλοί άνθρωποι παραμερίστηκαν (…) Στον ανεπτυγμένο κόσμο, (υπάρχουν) οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης», συνέχισε. «Η ανάλυση (της ψήφου) στη rust belt το δείχνει καθαρά» (σ.σ. ο όρος «ζώνη της σκουριάς», που άρχισε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 1980, αναφέρεται σε παρακμάζουσες πρώην βιομηχανικές περιοχές στις βορειοδυτικές Πολιτείες, στη ζώνη των Μεγάλων Λιμών και στις μεσοδυτικές ΗΠΑ).

«Η παγκοσμιοποίηση δεν αποδείχθηκε όσο επιτυχημένη ελπίζαμε και πολλοί άνθρωποι όχι μόνο εξοργίστηκαν για τις συνέπειές της, αλλά αισθάνονται ότι τα πολιτικά κόμματα εξουσίας και ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν τους δίνουν καμιά σημασία, δεν ασχολούνται (μαζί τους)», συνέχισε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτό οδήγησε σε «ένα είδος εξέλιξης»: πλέον «αντισυστημικά» κόμματα, τα οποία τάσσονται σε ρητορικό επίπεδο εναντίον του κατεστημένου, τείνουν να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here