Γιώργος Χρούσος: Τα πενήντα χρόνια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ 

 

 Το Σαββατοκύριακο του Θωμά, στις 22 και 23 Απριλίου 2017 θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών η 50η Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Mιλάμε με τον Γεώργιο Π. Χρούσο, Καθηγητή – Διευθυντή Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Η αρχαιότερη Παιδιατρική;

Η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αποτελεί την αρχαιότερη και μεγαλύτερη Παιδιατρική Κλινική όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας. Η Α’ Παιδιατρική Κλινική πάντα πρωτοστατούσε στην εκπαίδευση Παιδιάτρων και στην αντιμετώπιση των πλέον δύσκολων παιδιατρικών περιστατικών της χώρας. Το 1968 με Διευθυντή τον αείμνηστο Καθηγητή Νικόλαο Ματσανιώτη η Κλινική καθιέρωσε την Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση με στόχο τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση των Παιδιάτρων.

-Φέτος εορτάζονται τα 50 Χρόνια Θεραπευτικής ενημέρωσης;

Ναι και η Εκδήλωση  θα έχει επετειακό χαρακτήρα. Πέρα από τις αναμνήσεις και τα στιγμιότυπα των τελευταίων 50 ετών, θα συζητηθούν και νεότερα δεδομένα, όπως το καίριο θέμα της Επιγενετικής. Η Επιγενετική, η εκδήλωση δηλαδή χαρακτηριστικών που δεν οφείλονται σε αλλαγή των γονιδίων του κάθε ατόμου, αλλά στην τροποποίηση έκφρασης των γονιδίων του λόγω περιβαλλοντικών επιδράσεων ή προσαρμογής σε αντίξοες συνθήκες, φαίνεται ότι επηρεάζει σχεδόν όλα τα όργανα ενός οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παιδιά που γεννιούνται μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές στην μετέπειτά τους ζωή, καθώς και τα παιδιά που γεννιούνται μετά από ενδομήτρια υποθρεψία, λόγω αντίξοων συνθηκών του ενδομητρίου περιβάλλοντος, όπως σε ανεπάρκεια του πλακούντα ή αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη της εγκύου.

-Τι νέο θα συζητηθεί;

Στα πλαίσια της Επιγενετικής θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η νέα διάγνωση της «οστεοσαρκοπενικής» και «παράδοξης» παχυσαρκίας, που είναι και αυτή που έχει και τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και επηρεάζει το προσδόκιμο της επιβίωσής του. Αυτή η συχνότατη μορφή παχυσαρκίας ξεκινάει απο την παιδική ηλικία και εξελίσσεται κατα την διάρκεια της ζωής.

-Θα έχουμε και αισιόδοξα μηνύματα;

Πέρα από τα νεότερα δεδομένα στην εκδήλωση νοσημάτων, θα συζητηθούν και τα νεότερα ελπιδοφόρα δεδομένα στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, καθώς και η ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ασθένειες, αλλά ασθενείς με τα ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, θα συζητηθούν τα νεότερα σχετικά με τα εμβόλια που προτείνονται στα παιδιά, καθώς και θέματα που αφορούν τον κάθε παιδίατρο, όπως το πολύ επίκαιρο θέμα του μικροβιώματος και η επίδρασή του στη γενικότερη υγεία του παιδιού. Η 50η Θεραπευτική Ενημέρωση αποτελεί σταθμό στην πορεία της Παιδιατρικής στη χώρα μας δεδομένου ότι αναπολώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, αναδεικνύει ταυτόχρονα τις προόδους στην παθογένεια νόσων αλλά και στις νέες θεραπείες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς και τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας σε κάθε άρρωστο παιδί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here