Γεννηματά: Διακριτός ρόλος από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-Διαφωνία Βενιζέλου

Στρατηγική επιλογή μας είναι και παραμένει η αυτόνομη πορεία με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.  «Καθαρό προγραμματικό λόγο» εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαφωνόντας με τι ίσες αποστάσεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα, κάλεσε ο Θ.Θεοχαρόπουλος.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων, με κυρίαρχο ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξη μας σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης».

Γεννηματά: Ούτε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ο διακριτός ρόλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, «ενοχλεί  συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις».

Απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δημοσιεύματα και σχόλια των τελευταίων ημερών η κ. Γεννηματά  επισήμανε ότι «πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Ματαιοπονούν όμως. Το πήραμε το μήνυμα τους. Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας».

Και συμπλήρωσε: «Ό,τι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς προχωράμε. Θωρακίζουμε θεσμικά, διευρύνουμε πολιτικά, συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Βολές κατά Τσίπρα

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο στο μείζον ζήτημα του δημόσιου χρέους.

«Εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του ’16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε» είπε, προσθέτοντας ότι εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια- κατώτατο όριο- τοκοχρεολύσια), τα οποία έπρεπε να δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015.

«Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τόνισε  η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δεξιά παλινόρθωση. Γι’ αυτό, συνέχισε, χρειάζεται άλλη κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, προοπτική και ελπίδα.

«Όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Το τονίζω και πάλι. Δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, κανενός. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος: Λαϊκισμός και ανευθυνότητα. Είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις: Κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη. Και σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν ένα διχαστικό δίπολο, ένα κακέκτυπο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά διακηρύσσοντας: «Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα».

Όχι σε προσωπικές στρατηγικές και μήνυμα προς το Ποτάμι

Η Φώφη Γεννηματά  απευθυνόμενη στα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι το μήνυμα από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι θα πρέπει όλοι να μαζέψουν τις «αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες» και είπε προς «όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες» ότι «δεν μπορεί να κόπτονται για την Κεντροαριστερά».

«Αφήσαμε πίσω μας, κάναμε στην άκρη, τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία. Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε. Αυτοί δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Είναι μέρος αυτής της μεγάλης πολιτικής απάτης που έπαιξε με τις ελπίδες και τον πόνο των απλών ανθρώπων. Τους αφήνουμε πίσω» τόνισε.

Κάλεσε, όσους αποδέχονται το πλαίσιο που έχει τεθεί, να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει όμως περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για φόρουμ. «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Τέρμα η ομφαλοσκόπηση. Κουράστηκε και ο κόσμος και κουραστήκαμε κι εμείς».

Βενιζέλος: «Καθαρό προγραμματικό λόγο»

Όχι ίσες αποστάσεις αλλά καθαρό προγραμματικό λόγο πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως «οδικό χάρτη» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην παρέμβασή του στη κοινή συνεδρίαση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, η Συμπαράταξη, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένας παράγοντας αμηχανίας ή αδιεξόδου σε σχέση με το μέλλον.

«Πρέπει να είμαστε πάντα ένας παράγοντας εθνικής υπευθυνότητας σε σχέση με την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και πορείας της χώρας» είπε και υπογράμμισε: «Αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μία ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ… Αλλά πρέπει να σκεφτούμε μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική;

»Δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά εμείς να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε, ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης «παλινόρθωσης» της ΝΔ».

Επίσης προσδιόρισε την κεντρική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως εξής: «Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως είχε προτείνει από το 2012 το ΠΑΣΟΚ. «Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Κι αν θέλει να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας την μικροκομματική επιλογή μια νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη», υπογράμμισε.

Ανέλυσε διεξοδικά τις δυσμενείς συνέπειες από τη βλαπτική πολιτική για τη χώρα, όπως είπε, που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που συνιστά κορυφαία αντένδειξη για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

«Συνεργαζόμαστε, δηλαδή, στην πραγματικότητα με όσους αποδέχονται το δικό μας στρατηγικό πλαίσιο, αρκεί να το διατυπώνουμε καθαρά χωρίς αμφιθυμίες, με ολοκληρωμένες διατυπώσεις, και σταθερότητα και πίστη και τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χήρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Θεοχαρόπουλος: Ενιαίος πολιτικός φορέας

Την αναγκαία προοπτική η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα μέσω ενός ιδρυτικού Συνεδρίου εντός του 2017 με ταυτόχρονα άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις ανέδειξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Θεχαρόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Κεντροαριστερά. Δεν έχει και καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό το ζήτημα μόνο να παίζει ξέρει. Έξω το παίζει νομοταγής και «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και μέσα το παίζει «νταής και βαρύμαγκας».

Πρόσθεσε, δε, ότι τελείωσαν οριστικά και οι τελευταίες αυταπάτες ορισμένων που παρακολουθούσαν ή ακόμη και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για στροφή στην Κεντροαριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία.

Τα συμπεράσματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η συνεδρίαση κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων, με κυρίαρχο ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξη μας σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ειδικότερα, το προεδρείο της πρώτης κοινής Συνεδρίασης των Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών) ανακοίνωσε:

1. Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε παρατεταμένη ύφεση, χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αδυνατεί πλήρως να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο. Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μακριά όμως και από τη συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται Εθνική Γραμμή.

Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η Εθνική Συνεννόηση στη βάση μιας συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας. Στις δραματικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος η Εθνική Συνεννόηση,  είναι αυτή που θα  αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας, τόσο στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και στους ξένους επενδυτές, αυτή που  θα  μπορέσει να κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η Εθνική Συνεννόηση δεν θα μπορέσει να επιβληθεί χωρίς την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, χωρίς την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σήμερα στη κοινωνία και αύριο στη Βουλή. Δεν μας αφορά το δίλημμα: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Μας αφορά μόνο μια ισχυρή προοδευτική, ευρωπαϊκή παράταξη με γραμμή εθνικής συνεννόησης χθες, σήμερα, αύριο.

2. Σε αυτές τις συνθήκες για τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αποτελεί επιτακτικό χρέος, ο ισχυρός φορέας της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Η ισχυρή αυτόνομη Κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, είναι αυτή που οφείλει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά τη διακυβέρνηση της χώρας.

3. Το εγχείρημά μας οφείλει να συμβάλλει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε έναν νέο ανοιχτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς προχωρά σήμερα με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και στη συγκρότηση αυτού του νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη ξεκινήσει ένα οδοιπορικό Διαλόγου με την κοινωνία  σε όλη την Ελλάδα που έχει ανάγκη η χώρα για την εθνική ανασυγκρότηση  και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο. Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017 – λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις – στο Συνέδριο μας.

4. Κεντρικός πολιτικός στόχος και επιδίωξη είναι να δοθεί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης και  εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε κάθε κίνηση, σε όποια συλλογική έκφραση, σε   όλους/ες  όσους/ες  πιστεύουν στην ανασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και εμπνέονται από την προοπτική να είναι αυτός ο χώρος ένα αυτόνομο, μαζικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα.

5. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξη μας σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here