Γαλλίδα υπ. Αμυνας: Μεγάλη η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου

Ενα γεωπολιτικό παιγνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται γύρω από την Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού, όμως η Λευκωσία προχωρά με σύνεση και ψυχραιμία στις γεωτρήσεις υλοποιώντας τον ενεργειακό της σχεδιασμό μέσα στην ανακηρυγμένη ΑΟΖ.

Το πλωτό γεωτρύπανο της γαλλικής Total που έχει αρχίσει ήδη τις εργασίες του στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, επιτηρούν διακριτικά 4γαλλικές φρεγάτες ενώ επίσκεψη στη Κύπρο πραγματοποίησε η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία σε δηλώσεις επεσήμανε τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.

Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η κ. Παρλί έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της γαλλικής εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο Euroactiv χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την παρουσία στην Κύπρο της Γαλλίδας υπουργού.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Νότια της Πάφου το Μπαρμπαρός

Νότια της Πάφου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο Barbaros το οποίο μετακινήθηκε από την περιοχή της Αμμοχώστου στην περιοχή ανοικτά της Μόρφου.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει πως το Μπαρμπαρός θα μετακινούνταν στην περιοχή της Μόρφου και πως η Τουρκία θα είχε έναν πιο ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και πως μετά τις εκθέσεις για τις σεισμικές έρευνες η χώρα του θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here