Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Θέτει θέμα Θεσσαλονίκης, νησιών, Κύπρου και δημοψηφίσματος στη Δ. Θράκη!

Ο τούρκος νεο-σουλτάνος, Ρατζέπ Τγίπ Ερντογάν μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επιχειρεί να οριοθετήσει εκ νέου τα όρια της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας του, αμφισβητώντας ακόμη και την Θεσσαλονίκη! Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια άκρως προκλητική για την ειρήνη και την σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή, ομιλία του, εμφανίσθηκε ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, θέτοντας εμμέσως πλην σαφής ζήτημα δημοψηφίσματος στη Δ. Θράκη ενώ διεκδικεί τα ελληνικά νησιά, τη Κύπρο, την Βάρνα, το Χαλέπι, το Κιρκούκ τη Μοσούλη.

H Τουρκία βλέποντας στο μαλακό υπογάστριο της να συντελούνται σημαντικές αλλαγές και να κυοφορούνται εξελίξεις, επιχειρεί να μεταθέσει το πρόβλημα και στα δυτικά και στα βόρεια συνορά της, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από μια μελλοντική διευθέτηση σε Συρία και Ιράκ, όπου οι Κούρδοι διεκδικούν αυτόνομο κράτος.

Ο Ερντογάν παίζει επικίνδυνο και ανεύθυνο παιγνίδι καθώς λειτουργεί ως «καμικάζι» βομβιστής σε μια περιοχή πυριδιταποθήκη.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Εξηγώντας το σκεπτικό του ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here