Ενώσεις Δικαστών: Κίτρινη δημοσιογραφία, οικονομικά συμφέροντα παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή, επιχειρούν να εκβιάσουν το ΣτΕ- Να παρέμβουν κράτος, δικαιοσύνη

 

Σκληρή και άμεση είναι η αντίδραση των δύο μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων της χώρας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, στην διαρροή και δημοσιοποίηση στοιχείων της ιδιωτικής ζωής ανώτατου δικαστή και στην εμπλοκή της υπόθεσης με την διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δύο δικαστικές ενώσεις αφού εκφράζουν τον αποτροπιασμό και την ανησυχία τους από την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη, μέσω δημοσιευμάτων που δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον αλλά τη ιδιωτική ζωή ενός δικαστή εγνωσμένου κύρους, μιλά για προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου από μιά άλλη διαπλοκή, τη κίτρινη δημοσιογραφία και τα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα για την ικανοποίηση των άνομων επιδιώξεων της.

Οι δικαστικές ενώσεις θεωρούν επιτακτική και αναγκαία την άμεση αντίδραση της πολιτείας και της δικαιοσύνης τη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι να διεξαχθεί η τρίτη καθοριστική διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. ωστόσο η διάσκεψη επισκιάστηκε από το περιστατικό της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστή για σχέσεις του με σπουδάστρια της Εθνικής σχολής Δικαστών και μετέπειτα δικαστή στο ΣτΕ. Για την υπόθεση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των δύο δικαστικών ενώσεων:

Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η  ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου  κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από  αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα .

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου  στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.

Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής  παραγγελίας  του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως  δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την  πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο

Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here