Tι ζητούν οι δανειστές για απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, απεργίες-Τι λέει η ΝΔ

Τις προθέσεις των δανειστών για τα εργασιακά, αποκαλύπτει προσχέδιο συμφωνίας, που υπέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση, με αναφορές στις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές επιμένουν να μην ισχύσουν συλλογικές συμβάσεις  και να μην υπάρχει προληπτικό έλεγχος στις ομαδικές απολύσεις παρά μόνο έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας!

Επίσης ζητούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ανακοίνωση των απεργιών 48 ώρες νωρίτερα αντί των 24 που ισχύει, με επαναφορά του λοκ άουτ.

Οι θέσεις της ΝΔ στα εργασιακά

Τα μέτρα αυτά, δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί η κυβέρνηση που απέκτησε κι έναν ακόμη σύμμαχο, τη ΝΔ! Οχι βέβαια σε όλες τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Οπως είπε ο τομεάρχης Οικονομικώνμ του κόμματος,  Χρ. Σταϊκούρας, στο ραδιόφωνο του Real, η ΝΔ τάσσεται κατά του λόκ άουτ και της επέκτασης του ορίου ομαδικών απολύσεων, αν και εκκρεμμεί απόφαση στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, συμφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είτε σε επίπεδο επιχείρησης είτε σε κλαδικό επίπεδο αλλά ζητεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου), το οποίο παρουσιάζουν «Τα Νέα», προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Ομαδικές απολύσεις: Α) Αύξηση από το 5% στο 10% και κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Β) Η σχετική δικαιοδοσία περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο μετέχουν με ίση εκπροσώπηση κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Το Συμβούλιο αυτό, όμως, δεν θα μπορεί να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, παρά μόνο θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Αν μάλιστα το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τρίμηνο.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Α) Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Β) Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Απεργίες: Α) Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας. Β) Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).
  • Αποκρατικοποιήσεις: Α) Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ (5%), Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» (30%). Β) Ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας για το Ελληνικό έως τον Ιούνιο του 2017. Γ) Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης η επιλογή έως τον Μάρτιο του 2017 του ΔΣ της ΕΔΗΣ. Δ) Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.
Άλλα προαπαιτούμενα των δανειστών:

– Υποχρέωση για κατασκευή και λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας, Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμονικό).
– Αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
– «Μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης, με το σχετικό κονδύλιο για το 2018 να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ.
– Κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων).
– Μείωση μισθών και συντάξεων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
– «Ψαλίδι» στα επιδόματα που επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here