Απάντηση Μέρκελ σε Ερντογάν: Απειλεί με απαγόρευση εισόδου Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μετά τις νέες φραστικές επιθέσεις εναντίον της από τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος την κατηγόρησε για «ναζιστικές πρακτικές». Οπως τόνισε η κ. Μέρκελ, η Γερμανία  θα μπορούσε να απαγορεύσει σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας να επισκέπτονται την χώρα της προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η γερμανική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επανεξετάσει τις άδειες» που έχει εκδώσει έως σήμερα για τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αννόβερο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Η κ. Μέρκελ αποκάλυψε επίσης ενώπιον του Τύπου το περιεχόμενο εγγράφου το οποίο πρόσφατα διαβιβάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στις τουρκικές αρχές και αφορά τη διεξαγωγή προδημοψηφισματικών συγκεντρώσεων του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού κόμματος AKP, οι οποίες έλαβαν το πράσινο φως των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται η προειδοποίηση ότι «η συμμετοχή των Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων» σε πολιτικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία «δεν είναι δυνατή παρά μόνο με σεβασμό των αρχών του θεμελιώδους Νόμου» της Γερμανίας, του Συντάγματος της χώρας, τόνισε η ίδια.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των αδειών (των συγκεντρώσεων) που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

«Το υπενθυμίζω προκειμένου να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το σημείο ισχύει πάντα», υπογράμμισε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι «οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν».

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει και εμείς δεν θα ανεχθούμε τη ρήση ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι όλα τα ταμπού καταρρίπτονται χωρίς σεβασμό προς την οδύνη που βίωσαν όσοι καταδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού», είπε η καγκελάριος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here