Αυτοδύναμοι οι Τόρις στη Βρετανία-Παραιτήθηκε ο Μίλιμπαντ

Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών που απέσπασαν την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βγαίνουν απόλυτοι νικητές από τις βρετανικές εκλογές καθώς συγκέντρωσαν 331 από τις 650 έδρες του βρετανικού Κοινοβουλίου. » Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Μεγάλη Βρετανία ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο  Ντ. Κάμερον κατά τη νικητήρια ομιλία του από τη Ντάουνιγκ Στριτ ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ύστερα από την ήττα του κόμματός του, παραιτήθηκε.

“Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα”, είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον. Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Εκτός από τον Μίλιμπαντ, ακόμη δυο ηγέτες κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή παραιτήθηκαν: ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP ανέλαβαν την ευθύνη για την ήττα.

Πρωτοφανής είναι η επιτυχία του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος(SNP) που παίρνει 56 έδρες από τις 59 που έχει η Σκωτία, έναντι 6 που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η τεράστια αυτή νίκη του SNP στοίχισε εκλογικά στο Εργατικό κόμμα, που κυριαρχούσε στη Σκωτία.
Μεγάλη αποτυχία για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες που παίρνουν μόλις 8 έδρες μέχρι τώρα ενώ ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP παλεύει για μία έδρα.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

 • Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 331 έδρες
 • Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 232 έδρες
 • Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
 • Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
 • Το UKIP παίρνει 1 έδρα
 • Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 23 έδρες

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

 • Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,9%
 • Των Εργατικών το 30,4%
 • Του UKIP το 12,6% 
 • Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,9%
 • Του SNP (υποψήφιοι μόνο στην Σκωτία) το 4,7%
 • Των Πρασίνων το 3,8%

 

Ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, ο Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε συγγνώμη για τα αποτελέσματα και τόνισε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ως ηγέτης των Εργατικών για σχεδόν πέντε χρόνια. «Μη θρηνείτε για την ήττα» τόνισε, «αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία».

Σε νέα δύσκολη φάση οι σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  που τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον κ. Κάμερον που δεν τον στήριξε για την Προεδρία της Κομισιόν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι θέλει μια «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο» κάθε «πρόταση, ιδέα ή αίτημα» που θα καταθέσει η Βρετανία.

Ο Κάμερον, που συντάσσεται όλο και περισσότερο με το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στη χώρα του, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα ζητήσει αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ και αν δεν τις επιτύχει, τότε θα προχωρήσει το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του από την ΕΕ. Την πρόθεσή του αυτή επανέλαβε και στην νικητήρια ομιλία του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here