Αχτσιόγλου: Οσοι δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, δεν θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα- Μέτρα για απλήρωτους εργαζόμενους

 

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων με έμφαση στους επί μήνες απλήρωτους, εξήγγειλε η υπουργός ΅Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, αποκάλυψε ότι θα έχουν πλέον πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα όσοι δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Η σχετική θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο σχεδιάζει ρύθμιση για την εγκλωβισμένη εργασία, δηλαδή για όσους εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται. Το πρόγραμμα θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία. Η υπουργός είπε ότι πρόκειται για περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους και ότι θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρω από το ΕΣΠΑ.

Για τα μπλοκάκια είπε ότι φαίνεται η εξαρτημένη εργασία, ενώ με ελέγχους και κίνητρα οι εργοδότες θα προτιμούν την πρόσληψη αντί για μπλοκάκια.

Γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές και πως θα ενισχυθεί το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών.

Όσον αφορά τις υπερωρίες, είπε ότι σύντομα οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες.

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τόνισε ότι ωφελούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι δήμοι.

Σε καθοδική τροχιά η ανεργία

Η υπουργός επισήμανε επίσης  ότι η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και πως αυξάνονται τα ποσοστά της σχέσης πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέμεινε και πέτυχε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο του ’18 για να ανέβουν οι μισθοί. Επίσης, για τον χώρο του Τύπου, είπε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται δημιουργούν στρατιές ανέργων.

Για τον ΕΦΚΑ είπε ότι έχει πλεόνασμα στο 5μηνο, καθώς αυξήθηκε η εισπραξιμότητα.

Αναφερόμενη στις επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα για την κριτική από τη ΝΔ ότι κάποιες ανακόπτονται, τόνισε ότι το επιχείρημα της ΝΔ είναι αναληθές.

Όπως σημείωσε, το ΙΚΑ έβγαλε συντάξεις με διατάξεις που έχουν καταργηθεί και με εγκύκλιό του το υπουργείο ζήτησε νέο υπολογισμό με βάση τα νέα δεδομένα.

Για τη συμφωνία στο Eurogroup

Αναφερόμενη στο πρόσφατο Eurogroup είπε ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που έλαβε γιατί έδωσε μήνυμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι με την ενσωμάτωση της γαλλικής πρότασης δημιουργείται ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4% έως το 2030 ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε 3,5% έως το ’22, ενώ, τέλος, σημείωσε ότι τα μέτρα από το ’19 και μετά θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here