Διαψεύδει κυβερνητική πηγή επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση», δήλωσε στο ΑΜΠΕ κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε ερώτηση για τη φημολογούμενη επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ακόμη κι εντός της ημέρας.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου ή ακόμη και ωρών η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ο ελάχιστες, αναλογικά, υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων το προσεχές 18μηνο διευκολύνουν τα εν λόγω σχέδια. Από την κυβέρνηση δεν διαψεύδεται ότι το εγχείρημα είναι κοντά, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι θέμα ωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σκάι ανέφερε, πως σύμφωνα με όλα τις συγκλίνουσες πληροφορίες σήμερα, ή το αργότερο μέχρι αύριο, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους προσδοκά να αντλήσει έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να καλυφθεί μέσω της ανταλλαγής με το ομόλογο που λήγει το 2019 και είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά, την άνοιξη του 2014.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η απόδοση να κινηθεί κάτω από το 4,9%, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μην αποκλείουν ότι θα φτάσει το 4,3%.

Μετά την δήλωση της κυβερνητικής πηγής η τηλεόραση του Σκάι μετέδωσε ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη αλλά άλλαξε χθες το βράδυ καθώς η κυέρνηση προσδοκά καλύτερο ακόμη επιτόκιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here