80% έκπτωση στα «κόκκινα δάνεια» προς δανειολήπτες επεξεργάζονται οι τράπεζες

Μπροστά στον κινδυνο να  πάρουν μόνο 2-6 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κόκκινων δανείων απο τους «χονδρέμπορους» (τα Funds), οι τράπεζες σκέφτοναι σε μερίδα δανειοληπτών να κάνουν «γενναίους διακανονισμούς» της τάξης του 80% ώστε να πάρουν ουσιαστικα 20 ευρώ στο κατοστάρικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχέδιο για πρόταση εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον ίδιο το δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund, μειώνοντας το χρέος κατά 80%.

Ωστόσο οι τράπεζες θέτουν όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων δανείων» θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, επειδή εκεί οι τράπεζες δεν έχουν και σχεδόν καμία προσδοκία να πάρουν τα λεφτά τους ούτως ή άλλως.

Για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Πλέον, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και καθώς τα funds προσφέρουν στις τράπεζες για την αγορά, ειδικά των κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ελάχιστα χρήματα, από 2 ή 5  ως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν το δάνειό τους προσφέροντας μειώσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ως και το 80%.

Με λίγα λόγια οι τράπεζες, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια και τις χρεώσεις από κάρτες μπορούν να κάνουν ακόμη και πρόταση που περιλαμβάνει απαλλαγή από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Για παράδειγμα μπορεί για ένα χρέος από καταναλωτικό δάνειο της τάξης των 10.000 ευρώ να κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και η τράπεζα να τους χαρίσει το υπόλοιπο των 8.000 ευρώ. Αυτό καθώς για την τράπεζα η άλλη επιλογή είναι να πωλήσει το δάνειο σε κάποιο fund παίρνοντας 200 ως 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Οι τράπεζες και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν προσφορές που ρίχνουν το υπόλοιπο του δανείου χαμηλά, συνήθως κοντά στην αγοραστική αξία του ακινήτου, προσφέρουν δηλαδή συνήθως ελάφρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here