4,1 Ρίχτερ αναστάτωσαν τα Ιωάννινα στις 3 τη νύχτα -3,5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα

Νέα α σεισμική δόνηση ένταση 4,1 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρομεσογειακο Σεισμολογικό κέντρο) αναστάτωσε σήμερα τα Γιάννενα

Ενώ οι δονήσεις έβαιναν μειούμενες σε ένταση και ο κόσμος είχε αρχίσει να ησυχάζει, το 4,1 τους έβγαλε ξανά στους δρόμους

Οι σεισμολογοι πάντως θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία και πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός ήταν του περασμένου Σαββατόβραδου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σημειώθηκε επίσης δόνηση 3,5 βαθμων της κλιμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων

 

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΡΗΓΜΑ

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων μπαίνει πλέον το ρήγμα των Ιωαννίνων, οι ιδιομορφίες και οι περιπλοκότητες που παρουσιάζει. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και καταγράφεται μία φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα.

Από χτες το πρωί βρίσκεται στα Γιάννινα ο Καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, ειδικευμένος σε ενεργά ρήγματα Σπύρος Παυλίδης καθώς και συνεργάτες του, όπως επίσης και ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης με την ομάδα του.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ρήγματος, για το οποίο υπάρχουν αρκετά δεδομένα καταγεγραμμένα και υπογράμμισε ότι η μικρή επιτάχυνση του σεισμού ήταν αυτή στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Ο ίδιος μίλησε για μία ομάδα ρηγμάτων που εκτείνεται από βάθος δέκα χιλιομέτρων αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια, γεγονός που κάνει το ρήγμα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα του ελλαδικού χώρου.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο, τυφλό ρήγμα, που δεν φτάνει στην επιφάνεια. Αυτό είναι θετικό γιατί η κίνηση κατανέμεται σε πολλά μικρότερα και η ενέργεια μειώνεται ωσότου φτάσει στην επιφάνεια», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Η δυναμικότητα που έχουν τα περισσότερα ρήγματα φτάνει μέχρι και τα 6,5 Ρίχτερ. Σκοπός της έρευνας, όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, για την περίπτωση των Ιωαννίνων, είναι να εξεταστεί αν πρόκειται για μέρος ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Αυτό θα προκύψει μέσα από ανάλυση όλων των δεδομένων που συγκεντρώνουν τις μέρες αυτές οι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης τόνισε ότι η χαμηλή επιτάχυνση του σεισμού, η οποία στο κέντρο των Ιωαννίνων ανήρχετο στο 6,5% ήταν αυτή που δεν προκάλεσε ζημιές στα κτίρια.

Ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας, ένας από τους καλύτερους παγκοσμίους, προβλέπει μέτρα στην κατασκευή των κτιρίων για επιταχύνσεις πολύ μεγαλύτερες.

«Η αντισεισμική ασφάλεια των κατασκευών στην χώρα είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό βλέπουμε ότι οι σεισμοί δεν δίνουν βλάβες όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως δυστυχώς πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία», υπογράμμισε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here