ΥΠΟΙΚ για ΝΕΑ: Ημιμάθεια και πολιτική σκοπιμότητα βλάπτει τη δημοσιογραφία

 

Για θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση εγκαλεί την εφημερίδα τα Νέα, το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα για ¨λάθος» μειωμένη εγγραφή εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στον προυπολογισμό.

Το υπουργείο απαντά ότι αυτό επιβάλει το ευρωπαικό σύστημα λογαριασμών και τονίζει ότι η ημιμάθεια και πολιτική σκοπιμότητα, βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Η εφημερίδα Τα Νέα, με το σημερινό της πρωτοσέλιδο, δείχνει ότι καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια να χάσει την ελάχιστη αξιοπιστία, που της έχει απομείνει. Γράφει, λοιπόν, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει «λάθος» ποσά εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Σπεύδει, μάλιστα, να ερμηνεύσει αυτό το «λάθος» ως σκόπιμο εξαιτίας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ!

Ενημερώνουμε Νέα ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού ακολουθούν τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (European System of Accounting – ESA 2010) σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφονται ως δημοσιονομικά έσοδα εκείνα που προκύπτουν από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως πωλήσεις μετοχών, χρεολύσια δοθέντων δανείων, πωλήσεις ομολόγων, κ.λπ. Αυτό που καταγράφεται είναι τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων ή από παραχωρήσεις δικαιωμάτων.

Αυτά τα τελευταία υπολογίζονται σε 437 εκατ. ευρώ και είναι το μέγεθος που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Το ποσό που απομένει μέχρι τα 2,2 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων αφορά πωλήσεις μετοχών που ανήκουν στο δημόσιο και προφανώς δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό.

Συνιστούμε, λοιπόν, στα Νέα να φροντίζουν  να ενημερώνονται πρώτα για τη στοιχειώδη λογιστική μεθοδολογία, πριν αρχίσουν  τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση του κοινού. Ο συνδυασμός, άλλωστε, ημιμάθειας και πολιτικής σκοπιμότητας βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here