Τσακαλώτος: Δεν φαίνεται να ζητά το ΔΝΤ 4ο μνημόνιο

 

Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετα μέτρα και νέο μνημόνιο σε αντάλλαγμα για την μείωση του ελληνικού χρέους, έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητά τον προϋπολογισμό του 2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν είναι προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα. Η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολύ παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση, να μην  μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει».

 «Το κλίμα αλλάζει γενικά. Οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση τα προαπαιτούμενα δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Στην ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και τις δαπάνες και τη μείωση των φόρων και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην .

 

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε αφήγημα success story, αλλά αφήγημα πως ενσωματώνονται οι λαϊκές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία ηγεμονική στρατηγική που δεν απειλεί τους εργαζόμενους. Έχει μεγάλη σημασία η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις. Να μας πείτε αν υποστηρίζετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για τις τιμές των φαρμάκων. «Όταν η Ν.Δ. λέει ότι ο ΦΠΑ θα πάει στο 11% και στο 22% θα μας πει που θα πάνε τα φάρμακα που σήμερα είναι στο 6%; Στο 11% ή στο 22%; Θα διπλασιαστούν ή θα τετραπλασιαστούν;», ρώτησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Πράγματι μιλάμε για δύο συντελεστές ΦΠΑ, αλλά η συνολική επιβάρυνση θα είναι λιγότερη συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων», απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «εσείς αυξάνετε συνολικά τους έμμεσους φόρους». «Είστε γλαφυρότατος. 11% ή 22%;», ξαναρώτησε ο υπουργός. «Αυτή είναι η σούπα της κυβέρνησης, είναι άνοστη», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here