Τσακαλώτος: Δεν είπα ότι τον Δεκέμβριο ή θα βγούμε από τη κρίση ή θα πέσουμε στο γκρεμό-Tι ζητά η Αθήνα από τους θεσμούς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι μιλώντας το πρωί σε επιτροπή της Βουλής, είπε τη φράση «τον Δεκέμβριο ή θα βγούμε από τη κρίση ή θα πέσουμε στο γκρεμό», όπως έγραψαν διάφορα ΜΜΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ισως χρειασθεί νέο Eurogroup μετά τις 5 Δεκεμβρίου για την οριστική συμφωνία ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα χωρίς μείωση του χρέους και προφανώς των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ανακοίνωση

Σχετικά με δημοσίευμα το οποίο επινοεί στον τίτλο του φράσεις τις οποίες ουδέποτε ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε κατά τη σημερινή πρωινή του ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ή δημοσιεύματα τα οποία αναπαράγουν άκριτα ανάλογους τίτλους, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους συντάκτες να συμβουλευθούν τα πρακτικά της Βουλής και να μη σπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν χρησιμοποίησε στην ομιλία του την φράση (ή οποιαδήποτε παραλλαγή αυτής) «Το Δεκέμβριο ή θα βγούμε από την κρίση ή θα πέσουμε στον γκρεμό».

Ισως νέο Eurogroup

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης της ευρω-ομάδας προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το χρέος, ουσιαστικά παρέπεμψε την τελική συμφωνία για τον Ιανουάριο, όταν και θα καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες.

«Η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο Eurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν θα μπορούμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέχρι Γενάρη οι λεπτομέρειες για το χρέος θα έχουν δοθεί. Εκεί θα ξέρουμε πως θα κολλήσουν τα τρία κομμάτια. Εκεί θα δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για ελληνική οικονομία», προσέθεσε.

Για τις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις με τους θεσμούς και για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων εντός προγράμματος.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση του χρέους για να λάβει επιπλέον μέτρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here