Το ελληνικό χρέος στο τραπέζι: Διαβουλεύσεις και προτάσεις για ρύθμιση πακέτου έως 65 δις έναντι μεταρρυθμίσεων

 

Παρά το γεγονός ότι οι επίσημοι παράγοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ο ESM, o Ευρωπαικός μηχανισμός Σταθερότητας επεξεργάζεται πυρετωδώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Παρά την σθεναρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η τελική ρύθμιση θα γίνει το 2018, στο τέλος του προγράμματος, πληροφορίες φέρουν τον ESM  να διατυπώνει ένα γενναίο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων, που θα αφορά και θα ρυθμίσει, σπρώχνοντας προς το μέλλον, ένα μεγάλο πακέτο του ελληνικού χρέους, ύψους έως και 65 δις ευρώ.

Η αθόρυβη αυτή εργασία του ESM, δεν είναι άγνωστη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τι Βρυξέλλες και θα συνοδεύεται, λένε πληροφορίες, που επικαλείται το Εθνος, από ένα εξίσου μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που με τη μορφή νομοσχεδίων θα πρέπει να ψηφισθούν ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal που προωθούν οι δανειστές αποτελεί τον ενδιάμεσο συμβιβασμό ΕΕ-ΔΝΤ, ώστε η έκθεση βωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος να είναι θετική, υπό προυποθέσεις και αστερίσκους, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή του στο δανειακό ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση επείγεται να υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα άμεσα και δέσμευση για ταχέια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μαρκοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έως τον Μάρτιο. Η ένταξη αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και την σταθεροποίηση της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Για να συμβεούν όλα αυτά, απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως τις 25 Νοεμβρίου και να συνταχθεί η συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο αυτό είναι ακόμη αμφίβολο, δεδομένων των πολύ σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ στα εργασιακά.

Το Εθνος αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι προωθείται ένα φast track κλείσιμο της αξιολόγησης με κατάθεση 12 νομοσχεδίων και με ταυτόχρονη συμφωνία ενός γενναιόδωρου πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για χρέος έως και 65 δισεκατομμυρίων Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κρισιμότερη φάση, καθώς στόχος είναι να υπάρχει ένα πρώτο κείμενο (staff level agreement) μέχρι το EuroWorking Group στις 28 του μήνα και η συμφωνία να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα 12 νομοσχέδια φορούν μεταξύ άλλων εργασιακά, αδήλωτα εισοδήματα, πλαστικό χρήμα, εξωδικαστικό συμβιβασμό, κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here