Τουσκ: To Λονδίνο να επιλέξει μεταξύ «σκληρού» ή καθόλου Brexit

Το ενδεχόμενο να μην εγκαταλείψει τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα ανακαλύψει ότι κάθε φόρμουλα διαζυγίου οδηγεί σε ένα επιζήμιο «σκληρό Brexit», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, τόνισε πάντως ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση να αγνοήσει την απόφαση που ελήφθη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα «ήπιο Brexit», δηλαδή να διατηρήσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα των κρατών-μελών της ΕΕ, απαλλασσόμενο ταυτόχρονα από ό,τι δεν επιθυμεί.

«Είναι ανώφελο να γίνεται σεναριολογία περί ενός ‘ήπιου Brexit’», διεμήνυσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Αυτές είναι εντελώς θεωρητικές υποθέσεις. Κατά τη δική μου άποψη η μόνη πραγματική εναλλακτική σε ένα ‘σκληρό Brexit’ είναι να μην υπάρξει Brexit. Έστω κι αν σήμερα δύσκολα κανένας θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here