Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πάγια η θέση μας για τα Ιμια από το 1996

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, επιμένει ότι η θέση ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, ιείναι γνωστή και ισχύει από το 1996, την εποχή της μεγάλης ελληνοτουρκικής κρίσης. 

Με έγγραφη απάντηση του σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου δήλωσε: «Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (συγκεκριμένα αποκάλεσε τις βραχονησίδες). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα».

Όσον αφορά στην άμεση απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που τόνιζε ότι «με τις χθεσινές του δηλώσεις περί Ιμιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών», ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιφύλασσε μία ειρωνική απάντηση καθώς ανέφερε: «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

Την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here